I en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus Hus i september annoncerede den amerikanske regering 450 millioner dollars i finansiering til at tackle den opioidkrise, der plager landet så hårdt. Pengene har særlig fokus på forebyggelse og behandling og inkluderer desuden 20 millioner dollars til at støtte velgørende organisationer, der arbejder for et stoffrit samfund.
Højeste antal opioid-dødsfald i verden
Ifølge Center for American Progress har USA verdens højeste antal dødsfald forårsaget af opioider, som er syntetisk fremstillede smertestillende stoffer. Siden 1999 er mere end en million amerikanere døde som følge af overdosering af narkotika, med en stigende andel af disse som følge af opioider. Alene i 2022 døde flere end 100.000 amerikanere af overdoser – den største unaturlige dødsårsag i USA, som overgår både bilulykker og våbenvold.
Det er især opioidet Fentanyl, der udgør en særlig dødsrisiko. Ifølge data fra det amerikanske Drug Enforcement Agency (DEA) udgør nemlig kun to milligram fentanyl en dødelig dosis for de fleste mennesker. Det svarer cirka til det, der kan placeres på en blyantsspids, eller hvad der svarer til blot et par saltkorn.
Opioidkrisen politisk set
Opioidkrisen har i de seneste år spillet en stor rolle i amerikansk politik. Krisen kom for alvor på den politiske dagsorden under præsidentvalget i 2016, hvor narkosmugling var et centralt argument i Donald Trumps hårde grænsepolitik. På nuværende tidspunkt fylder opioidsituationen stadig meget i immigrationsdebatten.
Udenrigsminister Antony Blinken anerkender også det grænseoverskridende aspekt i kampen mod opioidepidemien og har ifølge ShareAmerica blandt andet, at ”vi ved, at det vil sprede sig til andre steder i verden. De kriminelle virksomheder, der er engageret i at producere og distribuere syntetiske opioider som fentanyl, forsøger at skabe markeder andre steder.”
Derfor annoncerede det amerikanske justitsministerium en koordineret international narkotikaoperation tilbage i maj, der spænder over USA, Europa og Sydamerika. Resultaterne har indtil videre inkluderet 288 anholdelser og en rekordstor beslaglæggelse af fentanyl solgt på det mørke internet.
Den amerikanske regering har også indført sanktioner og anklager mod fentanylhandel, herunder Sinaloa-kartellet, som justitsminister Merrick Garland ifølge ShareAmerica beskriver som “den største, mest voldelige og mest produktive fentanylhandelsoperation i verden.”
Kritik af Biden-administrationen
Bidens bestræbelser for at komme denne krise til livs møder dog ikke ubetinget ros. Regeringen møder nemlig kritik fra begge sider af det politiske spektrum.
For eksempel skrev 21 republikanske statsadvokater et åbent brev til Joe Biden og Antony Blinken, der opfordrer dem til at anerkende narkokarteller som terrororganisationer, da de efter statsadvokaternes udsagn, ”producerer og sælger dette farlige kemikalie, myrder rivaler og embedsmænd, overfalder og dræber amerikanere ved grænsen.”
Andre mener, at afkriminalisering af stofbrug er løsningen. Det gælder blandt andet Maritza Perez Medina, som er direktør for føderale anliggender hos ngo´en Drug Policy Alliance. Hun udtaler: ”Når du kriminaliserer noget, skaber du stigma omkring stoffer. Hvis folk ved, at de kommer i problemer for at bruge stoffer, vil de være tilbageholdende med at søge hjælp.”