En slags samarbejdets ledestjerne for en ellers splittet nation

Infrastrukturaftalen, som er begyndt at kaste resultater af sig rundt omkring i USA, burde blive brugt meget mere som en slags samarbejdets ledestjerne i et klima af ellers dyb politisk splittelse.

Af Alexander de Summer-Brason Welford og Andreas Brunebjerg Jørgensen

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at amerikansk politik er præget af dyb splittelse. Faktisk har Kongressen i mange år virket som et sted, hvor man mere kaster med mudder, end hvor man rent faktisk laver lovgivning – se selv på det seneste morads omkring vedtagelsen af landets midlertidige finanslov, som USA-nyt tidligere i dag beskrev.

Men den højtbelagte infrastrukturaftale, som blev stemt til lov med et bredt politisk flertal i ryggen for små to år siden, er ifølge det amerikanske transportministerium så småt begyndt at vise resultater, som forhåbentlig kan banen vejen for mere samarbejde i en ellers dybt splittet nation. Eller i hvert fald blive hevet op ad lommen som en slags samarbejdets ledestjerne, når de ellers så vante partiske “hensyn” (hvad end det så egentlig betyder) begynder at trænge sig på hos de to partier.

Siden har aftalen blandt meget andet resulteret i investeringer på over 1 milliard dollars i nationens infrastruktur, som nu er begyndt at vise sig konkret på veje, broer, offentlig transport og bredbåndsforbindelser på tværs af hele USA. Og det er altså vel at mærke kritisk infrastruktur, der i mange år har været håbløst forsømt, som nu får sig et gevaldigt ansigtsløft.

Skarp kontrast til ellers splittet politisk landskab

Det tværpolitiske samarbejde om en infrastrukturaftale står som nævnt ellers i skarp kontrast til den splittelse, der har præget det politiske landskab i USA i nu årevis – ja faktisk i mands minde.

Den amerikanske præsident Joe Biden, hvis helt store slagnummer under valgkampen i 2020 netop var mere samarbejde og mindre splittelse, har ved flere lejligheder således også omtalt aftalen som et bærende bevis på, hvad der kan opnås for amerikanerne, hvis bare landets politikere går mere sammen end hver for sig om de store dagsordener.

Men på trods af samarbejdet har aftalen ikke været uden sine modstandere. Progressive demokrater har kritiseret den for ikke at gå langt nok i retning af at tackle presserende klimaforandringer og sociale rettigheder. På den anden side har konservative kræfter udtrykt bekymring over finansieringen af aftalen og frygten for øget statsgæld. 

Men hvorom alting er, så behøver man ikke at se længere end til mindretalslederen for Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, som bekendt ellers satte en dyd ud af at være en torn i øjet på Obama-Biden-administrationen, der i starten af året glædeligt tog imod præsidenten, som lagde vejen forbi ellers ærkekonservative Kentucky med masser af infrastrukturdollars på lommen. Politisk surmuleri havde for en stund fået mundkurv på – og tak for det i øvrigt!

Kilde: YouTube

Infrastrukturaftalen er med andre ord et stærkt bevis på, at politikere i USA faktisk stadig godt kan finde fælles fodslag og levere resultater, der ikke bare er gunstige af partiske hensyn, men som rent faktisk er gunstige for amerikanerne. USA som land og ikke mindst amerikanerne som folk trænger i den grad til mere af den slags, og politikerne gør sig i den grad klogt i at levere meget mere af den slags – især set i lyset af de vigtige forhandlinger om en permanent finanslov for det kommende år, der ligger og venter lige om hjørnet.