Lyden af frihed fløj ind i det danske luftrum

De amerikanske F-35 er nu officielt landet på dansk jord. Amerikansk delegation stod klar til at tage imod.

Søndag formiddag på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland ankom fire nye F-35 kampfly til Danmark, og det blev fejret af Flyvevåbnet, der gjorde landingen offentlig for publikum. Ministre, diplomater, officerer og sågar kronprins Frederik udgjorde nogle af de i alt godt 8.000 mennesker, der var mødt op til den officielle overdragelse af de amerikanske kampfly til dansk forsvar.

Se F-35 få vinger mod Danmark:

Kilde: YouTube

Lyden af frihed

”Publikum på Flyvestation Skrydstrup blev forkælet med lyden af frihed med en blandet formation af F-35 og F-16 fly,” lød det i et opslag påLinkedIn fra U.S. Air Force’s attaché til Danmark, Matthew Summey, der var til stede under begivenheden sammen med øvrige repræsentanter fra den amerikanske ambassade.

”I dag markerer ikke kun starten på en ny fremtid for Flyvevåbnet, men også fortsættelsen af et langvarigt og givende forsvarssamarbejde mellem vores nationer,” skrev han videre.

Den amerikanske ambassadør Alan Leventhal fik ligeledes lov til at inspicere de nye amerikanske bidrag til dansk luftforsvar og kaldte begivenheden for historisk.

Kilde: X

I alt 25 nye kampfly

I alt har Danmark købt 25 F-35 fly fra den amerikanske producent Lockheed Martin. 21 fly skal operere fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Seks af flyene bliver i USA, hvor de skal bruges til at træne nye danske piloter på Luke Air Force Base i Arizona. Norge, Finland og Sverige har også for nyligt købt F-35 fly som en del af et nordisk samarbejde med NATO omkring luftforsvar. Målet med de fælles køb er, at de nordiske lande skal kunne operere sammen som én styrke under et nordisk koncept for fælles luftoperationer.

Grundet Danmark og USA’s langvarige forsvarssamarbejde var Danmark et af de første lande, der indgik et samarbejde med den amerikanske luftfartsindustri med henblik på militært samarbejde.