Efter weekendens angreb på Israel: “Aftale med Iran ser ikke godt ud for Biden”

USA's reaktion på weekendens anslag mod Israel skal også ses i lyset af Iran - og Bidens forestående valgkamp, lyder det fra en ekspert.

Efter weekendens massive angreb på Israel af den militante palæstinensiske islamistiske gruppe Hamas har Pentagon annonceret, at amerikanske krigsskibe og kampfly bliver rykket tættere på Israels bredder. Samtidig forsyner man også israelsk militær med ammunition, og yderligere krigsbistand i form af våbensystemer er også på vej, skriver Politico.

Kilde: X

“Alle ved, at relationen mellem USA og Israel altid har været meget tæt, men jeg ser i høj grad den her reaktion som, at Biden, der også snart kigger ind i en valgkamp, prøver at reparere en ellers meget tolerant politik over for Iran,” lyder det fra Mehdi Mozaffari, politolog og professor emeritus ved Aarhus Universitet i islamiske studier, der pointerer, at Iran har støttet Hamas i årevis.

Mehdi Mozaffari henviser helt konkret til sidste måneds gidseludveksling mellem USA og Iran, der også så frigivelsen af seks milliarder dollars til Iran – penge, som oprindeligt stammer fra Sydkorea som betaling for køb af iransk olie, men som altså på grund af amerikanske sanktioner mod Iran imidlertid har været indefrosset.

“Den beslutning ser ikke god ud for Biden, for hvordan kan det være, at USA’s præsident tillader dens værste fjende, Iran, som gerne vil eliminere Israel, at få seks milliarder dollars udbetalt,” opstiller han.

Det spørgsmål har også flere republikanere stillet ovenpå weekendens angreb.

Kilde: X

De seks milliarder dollars befinder sig dog på en sikret konto i Qatars hovedstad Doha og er udelukkende beregnet til humanitære formål, der håndteres af såkaldte kvalificerede, ikke-iranske leverandører, lyder det fra Biden-administrationen.

Kilde: X

Reel bistand lammet af tilstand i Kongressen

På grund af Kongressens nuværende formandsløse tilstand i Repræsentanternes Hus er det et problem at allokere reel amerikansk bistand til Israel – ligesom det i øvrigt også er det i forhold til Ukraine.

Kilde: X

De republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus forventes at mødes tirsdag, inden en intern afstemning om en ny formand finder sted onsdag. I mellemtiden har Israel officielt erklæret krig mod Hamas, skriver CNN.