Så farligt er fentanyl

På trods af føderale milliarder til forebyggelse og behandling tager opioidepidemien i USA kun til og kræver flere og flere menneskeliv. USA-nyt tegner sammen med en førende rusmiddelkonsulent et portræt af hovedsynderen bag: fentanyl.

“Det er helt vildt ekstremt, fordi det er 100 gange mere potent end morfin og 50 gange stærkere end heroin, som det også er i familie med.”

Sådan siger Torben Vangsted, mangeårig rusmiddelkonsulent, på USA-nyts spørgsmål om, hvilke karakteristika, der knytter sig til hovedsynderen bag de ifølge den amerikanske sundhedsstyrelse over 80.000 amerikanske dødsfald fra opioidrelaterede overdoser i 2022: fentanyl.

“Der er nogle mildere syntetiske morfinpræparater som tramadol og dolol, som er helt fantastiske i forhold til at dække smerter, men som har et stort afhængighedspotentiale, fordi de også påvirker hjernens belønningssystem, så man kan opleve en rusvirkning. Så er der de helt ekstreme varianter som fentanyl, som udover at have et kæmpe afhængighedspotentiale også er forbundet med stor risiko i forhold til forgiftning og overdoser,” fortsætter han.

Voldsom stigning i fentanyl-overdoser

Siden 2012 er det kun gået en vej i forhold til antallet af dødsfald som følge af syntetisk opioidrelaterede overdoser i USA, og det er opad – især i forhold til fentanyl.

Kilde: USA’s sundhedsstyrelse

Under Donald Trumps præsidentskab greb man til handling med omfattende tværpolitisk lovgivning til en værdi af 20 milliarder dollars til behandling og forebyggelse, beretter Politico.

Den lovpakke udløb så ved indgangen til oktober i år, og siden, den blev vedtaget tilbage i 2018, er fentanylrelaterede dødsfald steget med over 130 procent i USA ifølge tal fra USA’s sundhedsstyrelse.

“Fentanyl er meget potent. Der skal meget lidt til, før man potentielt står med en livsfarlig dosis. Lettere karikeret har jeg læst, at der ikke skal mere til end det, der kan ligge på en blyantsspids, før man har en dødelig dosis for dem, der ikke er tilvænnet det,” lyder det fra Torben Vangsted, inden han fortsætter:

“Det er det, der er udfordringen, for hvis man nu har taget det gennem længere tid, så vil det, der er en dødelig dosis for andre, ikke være dødeligt for dem, der er afhængige, fordi kroppen stille og rolig udvikler tolerance.”

“Sådan er det i øvrigt med alle rusmidler, hvor der i starten ikke skal så meget til, men stille og roligt skal der mere og mere til for at opnå den samme virkning. Det er også derfor, at man ser det (fentanyl, red.) blive blandet sammen med andre hårde stoffer, for når man kommer langt nok ud, så kan man næsten ikke få nok at det, og så skal der noget mere til for at forstærke virkningen af det,” tilføjer Torben Vangsted.

Mistrivslen bag misbruget  

Efter lovgivningen fra Trump-æraen udløb i starten af måneden, har den amerikanske Kongres mere eller mindre stået i stampe i forhold til, hvordan den høje kurve af især fentanylrelaterede dødsfald kan knækkes.

Tilbage i september annoncerede Biden-administrationen imidlertid 450 millioner ekstra dollars til forebyggelse og behandling samt 20 millioner dollars til at støtte velgørende organisationer, der arbejder for et stoffrit samfund.

“Det er et virkelig godt spørgsmål,” indleder Torben Vangsted på spørgsmålet om, hvordan man kan komme opioidepidemien til livs.

“Hvis vi snakker om alt, hvad der hedder opioider – lige fra tramadol og dolol hen over morfin og heroin til fentanyl – så skal der helt sikkert noget medicinsk behandling til, altså noget substitutionsbehandling, fordi hvis man stopper med det fra den ene dag til den anden, så får man afsindige abstinenser. Jeg har arbejdet med heroinmisbrugere i mange år, som fortæller mig, at det svarer til en influenza gange 100 med en fornemmelse af, at der kravler små dyr inde under huden,” fortsætter han og pointerer:

“Men når det så er sagt, så tænker jeg også, at der er en grund til, at folk bruger de her stoffer, fordi der er ingen, der gør det, medmindre det giver mening for dem. Nu sætter jeg det virkelig på spidsen, men bag ethvert misbrug ligger der en form for mistrivsel, og jeg forestiller mig, at der er mange mennesker i USA, som lever på samfundets bund, der har et dårligt liv på mange områder.”

“Det er med andre ord et kæmpearbejde, fordi det kan godt være, man kan abstinensbehandle i en periode, men hvis der ikke også bliver taget hånd om mistrivslen, så er der en stor sandsynlighed for, at man falder tilbage i misbruget igen. Det handler altså også i høj grad om at finde ud af, hvad der trigger mistrivslen bag misbruget,” føjer Torben Vangsted til.

Perspektiv til Danmark

Torben Vangsted tror ikke, at det kan ende med amerikanske opioidtilstande i Danmark.

“Vi har trods alt et større socialt sikkerhedsnet,” siger han.

Alligevel mener Torben Vangsted, at der er en smule grund til bekymring.

“Vi kan se, at opioider som tramadol og dolol er blevet voldsomt populære, og det ser vi nu også blandt de unge,” fortæller han.

“Jeg er særligt bekymret for de unge, der mentalt mistrives. Vi ser for eksempel flere og flere piger, der bruger det til at dæmpe deres angst og deres usikkerhed omkring at slå til på de sociale medier, i skolen og i fællesskaberne. Problemet er som sagt, at man hurtigt kan udvikle en tolerance, der gør, at der skal mere og mere til,” fortsætter Torben Vangsted, inden han knytter an til en afsluttende bemærkning:

“Jeg laver en del forebyggende arbejde, og jeg kan se, at især de unge er svære at fastholde i behandling, fordi man i Danmark – især hvis man har at gøre med personer, der er under 18 år – er bange for at give medicinsk nedtrapning, fordi der ikke er nogen retningslinjer for det. Når vi taler om folk, der er meget afhængige, så er samtaleterapi som regel ikke nok.”

Fakta om fentanyl

Ifølge mediet USA Facts blev farmaceutisk fentanyl godkendt som smertestillende medicin i USA i 1998 og udskrives især mod stærke eller kroniske smerter. I takt med at antallet af lægeordineret fentanyl er faldet, er mængden af ulovligt fremstillet fentanyl kun steget – og drives især af mexicanske narkokarteller.

Kilde: YouTube

Ifølge USA Facts er West Virginia den delstat i USA, der oplevede det største antal dødsfald pr. 100.000 indbyggere som følge af fentanylrelaterede overdoser i 2022.

Kilde: USA’s sundhedsstyrelse