Da jeg for første gang var i USA, måtte min rejsemakker og jeg konstant støve vores (manglende) regnefærdigheder af og fumle febrilsk med vores iPhone-lommeregnere, når det blev tid til at afregne for et måltid. En mildest talt prekær øvelse mange pilgrimme til guds eget land nok ville kunne nikke genkendende til.
Overalt på restauranter, caféer og diners SKAL der simpelthen gives drikkepenge. Det er i hvert fald det indtryk, man efterlades med, når tjenerpersonalet farer op som en spritter efter solbærlikør efter sine manglende 15-20 procents drikkepenge (som der vist er nogenlunde konsensus om, er acceptable drikkepenge i USA) af regningens samlede værdi, når man er på vej ud fra spisestedet (hvilket jeg bogstavelig talt har følt på egen krop op til flere gange). Drikkepenge er nemlig bygget ind i lønsystemet hos en lang række servicefag i USA, men forvirringen for især udlændinge er som regel total, da hele øvelsen hviler mere på folks velvilje (og mere eller mindre dubiøse regnefærdigheder), end hvad der egentlig er lov og ret.
En dugfrisk undersøgelse fra torsdag i sidste uge af den amerikanske tænketank Pew Research Center viser imidlertid, at forvirringen omkring drikkepenge faktisk er lige så total blandt amerikanerne selv.
Kommer an på situationen
Ifølge undersøgelsen kommer det at give drikkepenge for næsten halvdelen af amerikanerne mere an på situationen, end de betragter det som et reelt valg eller en forpligtelse. Samtidig siger næsten tre fjerdedele, at forventningen om at give drikkepenge har spredt sig til flere steder, end det var tilfældet for bare fem år siden. Med andre ord mener to ud af tre amerikanere nu, at der gået inflation i drikkepenge – især efter fænomenet også har spredt sig til onlinetransaktioner de seneste år.
Udgør godt halvdelen af lønnen
De seneste tal fra USA’s arbejdsministerium viser, at en gennemsnitlig timeløn for eksempelvis en tjener i USA ligger på 14 dollars (svarende til lige under 100 kroner). I de 14 dollars er drikkepenge medregnet. Sagt på en anden måde er denne tjeners sølle (nogen ville sige usle) løn, hvoraf godt halvdelen som minimum udgøres af den føderale mindstetimeløn på 7,25 dollars (omtrent 50 kroner), dybt afhængig af kundernes goodwill. Heldigvis for tjenerne giver ni ud af ti amerikanere næsten altid drikkepenge, når de tager på restaurant, viser Pews undersøgelse. Værre står det til gengæld til for personalet på landets kaffebarer og fastfoodkæder.
Racistisk historie
Drikkepengekulturen i USA har ifølge Time Magazine en lang og briget historie. Praksissen kan spores tilbage til tiden efter borgerkrigen, hvor Sydstaterne fandt ud af, at man de jure kunne opretholde slaveriet ved at aflønne sorte i servicesektoren med drikkepenge frem for reel løn. Restauratører (blandt andre) i Nordstaterne adopterede i løbet af det 20. århundrede praksissen, da det gik op for dem, at der var seriøse penge at spare ved at subsidiere løn med drikkepenge. Sådan er drikkepengekulturen i USA groft sagt vedblevet med at fungere.
Hvorom alting er, er amerikanerne dybt skeptiske omkring de gængse tiltag, der ville kunne skabe mere klarhed omkring, hvordan og ikke mindst hvor meget i forhold til drikkepengedebatten i dag. Ifølge Pews føromtalte undersøgelse mener 40 mod 24 procent for eksempel ikke, at det er op til den givende virksomhed at sætte et beløbsforslag til drikkepenge. Ej heller er det en god idé, mener godt syv ud af ti, at drikkepenge automatisk skal være inkluderet i ydelsesprisen.
For over tre fjerdedele af amerikanerne handler det især om serviceniveauet, før spørgsmålet om drikkepenge overhovedet kan komme på tale. Dermed istemmer langt de fleste med deres landsmand, den famøse Mr. Pink:
Læs også: