Nynazister bevogter borgmesterkandidat i Tennessee

Den konservative politiker Gabrielle Hanson gjorde sig uheldigt bemærket med sin relation til nynazistisk gruppering ved det nyligt overståede borgmestervalg i Franklin, Tennessee. Fænomenet er udtryk for en stigende tendens på den yderste højrefløj i USA, fastslår ny rapport.

Af Oscar Zielke Andersen, cand.mag. i religionsvidenskab

I Franklin i delstaten Tennessee tog en politisk debat i forbindelse med byens nyligt overståede borgmestervalg en besynderlig drejning. Foruden de fremmødte borgere var medlemmer af den nynazistiske gruppe Tennessee Active Club mødt talstærkt op for at yde beskyttelse til borgmesterkandidaten Gabrielle Hanson og sikre hende mod “potentielle trusler”. Adspurgt om gruppens tilstedeværelse var Gabrielle Hanson tavs, hvorefter hendes ansatte hurtigt satte en stopper for flere spørgsmål.

Kilde: X

Active Clubs er et nyt fænomen på den yderste højrefløj, men antallet af klubber har de seneste år været stødt stigende, viser ny rapport fra Institute for Strategic Dialogue (ISD).

Active Clubs betegner ifølge rapporten mindre, ideologiske fællesskaber, der organiseres som lokale fitness- og kampsportsforeninger i lokalsamfund rundt omkring i USA. Medlemmer af Active Clubs ser dem selv som krigere, der gennem fysisk træning forbereder sig til en forestående racekrig. Den fysiske træning har derudover til formål at fostre et socialt sammenhold omkring medlemmers fælles had til “modstandere af den hvide race”, hvor særligt LGBTQ+-personer og jøder står for skud.

Ifølge rapporten fra ISD er antallet af Active Clubs i USA steget markant mellem 2022 og 2023. Rapporten har identificeret en markant stigning af aktive Active Clubs på kommunikationsplatformen Telegram det seneste år:

Grafik: ISD

En ny generation

Active Clubs adskiller sig fra tidligere generationers højreekstremistiske grupper, da de følger en nylig formuleret strategi kaldet “white nationalism 3.0”.

I 2020 formulerede Robert Rundo, en ledende figur i 2010’ernes Alt-Right-bevægelse, en ny strategi for organisering af hvide, højrenationalistiske grupper. Denne strategi, “white nationalism 3.0”, har til formål at gøre højrenational ideologi mindre stødende og mere attraktiv for en bredere offentlighed. Væk er hagekors, nazi-hilsener og skaldede, tatoverede mænd. I stedet promoveres Active Clubs som opløftende fællesskaber med fokus på fysisk aktivitet og socialt samvær. Det fortalte Alexander Ritzmann, seniorrådgiver ved Counter Extremism Project, ved en virtuel konference om fænomenet i sommer, som The George Washington University var vært for:

“Det er en ‘Californication’ af kampsport. De prøver at se godt, sexet og attraktive ud. White nationalism 3.0-strategien, som er udviklet af Robert Rundo, siger: ‘Vi bliver nødt til at se mindre aggressive ud og virke mere tilgængelige.'”

Alexander Ritzmann opfatter 3.0-strategien som et forsøg på at “mainstreame” et hvidt, nationalistisk tankegods. For det første skal strategien altså gøre grupperne mere acceptable hos en bredere offentlighed. Derudover har den knap så konfrontatoriske fremtoning til formål at mindske uønsket opmærksomhed fra myndigheder.

Sammen hver for sig

Active Clubs opererer, i modsætning til tidligere højreekstreme grupper, som et decentraliseret netværk af lokale filialer, der hver især styres af lokale medlemmer. Den decentraliserede struktur har til formål at gøre det nemmere for nye Active Clubs at opstå:

“Hvis nogen, der skulle være interesseret, bor i et område uden en Active Club, så opfordres man til at starte en. Den her form for decentraliseret netværksekspansion betyder, at enhver, der skulle være interesseret i Active Clubs, kan blive involveret uden tilladelse fra et centralt lederskab,” lyder det i rapporten fra ISD.

Selvom Active Clubs opererer som selvstændige enheder, samarbejder de lokale filialer på kryds og tværs. På Telegram arrangerer filialerne fælles kampsportsturneringer og koordinerer offentlige protestaktioner. På Telegram eksisterer der herudover et netværk af “influencer”-kanaler, som videredeler indhold fra lokale filialer til et større publikum.

Europæiske filialer

Active Clubs er hovedsageligt et udbredt fænomen i USA. Forfatterne bag ISD-rapporten har dog observeret filialer i både Estland, Finland og Frankrig. Ifølge Information er Active Clubs også blevet organiseret i Sverige, ligesom en gruppe på Telegram med navnet “Active Club Denmark” har set dagens lys. Disse forgreninger forstærkes, som Active Clubs i USA, af et netværk af Telegram-kontoer, der har til formål at skabe øget opmærksomhed og tiltrække nye medlemmer.

Hanson fortsat på glatis

Tilbage i Franklin, Tennessee, led Gabrielle Hanson et stort nederlag til modkandidaten, den siddende borgmester Ken Moore, ved borgmestervalget i slutningen af oktober. Siden det famøse debatmøde har Gabrielle Hanson afvist at kommentere direkte på sin forbindelse til Tennessee Active Club. Den tabende borgmesterkandidat understreger dog på det sociale medie Instagram, at hun ikke støtter en nynazistisk ideologi. Gabrielle Hanson har efterfølgende udtalt, at de fremmødte fra Tennessee Active Clubs intentioner blev misforstået:

Kilde: X

Rapporten fra ISD fastslår afslutningsvist, at flere Active Clubs med et mere stuerent image kan have til hensigt at søge indflydelse hos offentlige institutioner i USA. Det dokumenteres i rapporten, hvordan Active Clubs opfordrer sine medlemmer til at blive en del af lokale skolebestyrelser, hvorigennem de kan yde indflydelse på lokale skolers beslutninger. Kigger man fremad, er det derfor værd at holde øje med, hvordan grupper fra den yderste højrefløj i USA vil forsøge at få deres politiske budskaber hørt, om end formentligt kun på lokalt niveau, forud for et stærkt værdibetonet præsidentvalg i 2024.

Læs også: