Umage alliance: Iranske demonstranter i Californien støtter op om Israel

Mens krigen mellem Israel og Hamas fortsat skiller vandene verden over, går iranske demonstranter på gaden for et stærkt Israel og et frit Iran.

Af Oscar Zielke Andersen, cand.mag. i Religionsvidenskab

En søndag formiddag i Irvine, Californien, har en gruppe demonstranter samlet sig. Her vajer flaget med den iranske, røde løve side om side med davidsstjernen på det israelske flag.

Sådanne billeder er sjældent set før, men forekommer i stigende grad rundt omkring i USA.

Billederne vidner om en  tiltagende støtte til Israel fra den iranske diaspora i USA. Samtidig indikerer billederne, at den iranske protestbevægelse mod den Islamiske Republik Iran, som siden 2022 har været massiv verden over, har oplevet en revitalisering efter udbruddet af konflikten mellem Israel og Hamas i oktober 2023.

Tehrangeles, Californien

Californien er hjemsted for det største iranske samfund uden for Irans grænser. I Los Angeles, som har fået tilnavnet “Tehrangeles”, bor mere end 100.000 iranere. I byen finder man derfor også mange af de regimekritiske protester, som nu også omfatter støtte til Israel under den igangværende konflikt.

De nuværende protester mod regimet i Iran brød ud i september 2022 som reaktion på den 16-årige Mahsa Aminis død i det iranske politis varetægt. Disse protester var og er den mest vidtrækkende opstand i Iran siden den iranske revolution i 1979, hvor den religiøse leder Ayatollah Khomeini kom til magten. Iran har siden 1979 været styret af shia-muslimske religiøse, hvilket gennem tiden har medført enorme strømme af politiske flygtninge, herunder til USA, fastlægger The University of California, Los Angeles. Efter de iranske protesters udbrud har iranske diasporasamfund overalt i verden mobiliseret støtte til hjemlandet og udbredt kendskabet til den iranske frihedskamp til verdenssamfundet. Med konflikten mellem Israel og Hamas har den iranske diaspora dog åbnet en ny front til regimekritikken, som særligt er at finde i Californien.

I Irvine, Californien, har den lille gruppe af iranske demonstranter med de iranske og israelske flag været på gaden hver søndag siden Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober. Her demonstrerer de mod det, der opfattes som det iranske regimes medansvar i de blodsudgydelser, som finder sted i Israel og Palæstina.

Ved en lignende begivenhed fortæller en demonstrant via det sociale medie Instagram, at iranere (i modsætning til den islamiske republik) har i sinde at støtte op om Israel i den nuværende konflikt:

“Vi er her i dag for at vise vores støtte som iranere til det jødiske samfund, til israelerne over hele verden. For at fortælle dem, at de skal vide, at iranere elsker jer. Vi bekymrer os om jer. Det er desværre sådan, at vores regering sponsorerer terrorisme, der sker over hele verden.”

Protesterne har til formål at kæde Israel-Hamas-konflikten sammen med iranernes kamp mod den islamiske republiks regime. For demonstranterne er de to kampe da også unægtelig forbundet:

“Vi kæmper imod vores regime. Regimet dræber lige nu vores eget folk i Iran. Og vi kæmper den samme kamp, som israelere og jøder kæmper i Israel lige nu, hvor Hamas fungerer som iranske agenter i regionen,” fortsætter demonstranten.

Den iranske kronprins’ unikke proteststemme

Iraneres støtte til Israel viser sig i alt fra mindre lokale demonstrationer til indslag på nationalt tv. Reza Pahlavi markerer sig som en fremtrædende kritiker af det iranske regime i USA. Han er derudover søn af Irans sidste shah, Reza Shah Pahlavi, som regerede landet inden Khomeinis magtovertagelse i 1979. Af den grund bærer han titlen som Irans kronprins, hvorfor den nu 63-årige Reza Pahlavi har opnået en unik stemme i amerikanske medier. Reza Pahlavi har, ligesom mange andre i den iranske diaspora i USA, tydeligt og offentligt vist sin støtte til Israel. Her beskriver Reza Pahlavi, over for Fox News, Hamas’ handlinger som et symptom på den “kræftknude”, som han mener udspringer fra Tehran:

Kilde: YouTube

I denne sammenhæng kan talemåden “min fjendes fjende er min ven” muligvis forklare, hvorfor iranske borgere i USA tydeligt støtter Israel. Den iranske diasporas protestbevægelse i USA har bevidst støttet USA’s konsekvente opbakning til Israel, muligvis med håb om, at amerikanske beslutningstagere til sidst vil rette deres vrede mod Teheran-styret.

De iranske demonstranter i Californien taler direkte ind i en betændt diskussion i USA om netop Irans rolle i Hamas’ angreb på Israel. Her møder præsident Joe Biden for tiden omfattende kritik fra republikanske politikere for sin passive tilgang til det iranske regime forud for Israel-Hamas-konflikten.

Læs også: