Dean Phillips er potentielt dårligt nyt for Biden

Dean Phillips har ikke en kinamands chance for at blive præsident i 2024. Til gengæld har hans kandidatur potentialet til at skabe røre i den demokratiske andedam.

Manden, du ser på artiklens bærende billede, vil gerne være præsident. Det bliver han ikke. Alene den udmelding og alene det parti, han stiller op for, gør dog til gengæld, at han måske godt kan få en vis rolle at spille, i hvad der tegner sig til at blive et yderst dramatisk valgår i USA.

Dean Phillips, som manden hedder, annoncerede i slutningen af oktober, at han stiller op til præsidentvalget for Demokraterne. I fredags satte han så ifølge Politico alle sejl til for at udleve den ambition. Her meddelte han, at han ikke genopstiller som kongresmedlem for delstaten Minnesotas tredje kongresdistrikt. En post han har haft siden 2018.

Dengang viskede Phillips det etablerede røde ud og farvede distriktet blåt for første gang siden 1958. Nu vil han så forsøge at gøre sit historiske kunststykke efter på den nationale arena. Først og fremmest ved at vælte den mand, han har stemt i fuld overensstemmelse med 100 procent af tiden i Kongressen.

Det er sådan set ikke fordi, at der er noget galt med politikken, at én af Kongressens absolut rigeste medlemmer i første omgang udfordrer sit eget partis præsident. Tværtimod ligger problemet helt på linje med, hvad de fleste amerikanere (og for den sags skyld et overvældende flertal af demokratiske vælgere) ifølge CNN-målinger siger i kor: Biden er for gammel!

“Jeg er af den overbevisning, at tiden er inde til et generationsskifte. Jeg tror, at de fleste af mine kollegaer er enige med mig,” istemte Dean Phillips i forbindelse med annonceringen af sit præsidentkandidatur til mediet The Minnesota Post.

Ballade i New Hampshire

Phillips har i første omgang kastet millioner fra sin egen personlige formue efter at eksponere sig selv i delstaten New Hampshire, som er datosat til at skyde Demokraternes primærvalg i gang den 23. januar. Og det er der en helt særlig grund til, at han har gjort. Det vender jeg dog stærkt tilbage til. Først vil jeg gerne lige sætte scenen.

Normalt ved præsidentvalgår er New Hampshire hjemsted for Demokraternes andet primærvalg. I 2024 er intet dog, som det normalvis plejer at være, og det skyldes først og fremmest South Carolina.

Tilbage i februar rykkede Demokraterne (på opfordring af præsident Biden, som AP skriver) rundt på den indledende rækkefølge af delstater til primærvalgene i 2024. Således gik South Carolina fra at være nummer fire til nummer ét på listen (Iowa var før etter, men er nu en del af Super Tuesday-pakken den 5. marts). New Hampshire beholdt derimod sin vanlige plads som nummer to i rækken. Det er med andre ord en manøvre, der i høj grad favoriserer Joe Biden. Tilbage i 2020 revitaliserede han nemlig sin kampagne i netop South Carolina (primært på grund af støtten fra delstatens afroamerikanske vælgere). Før det havde han ellers lidt ræderlige nederlag i først Iowa, New Hampshire og Nevada.

Ifølge den nye rækkefølge skyder South Carolina dermed officielt Demokraternes primærvalg i gang den 3. februar. Tanken var hertil, at New Hampshire skulle følge trop den 6. februar, men på grund af New Hampshires delstatslov (samt en obsternasig republikansk Secretary of State) holder New Hampshire stædigt fast i at ville komme før South Carolina. Uofficielt skydes Demokraternes primærvalg derfor i gang den 23. januar i The Granite State.

I slutningen af forrige måned kom det så ifølge Politico frem, at Biden ikke vil være at finde på stemmesedlen i New Hampshire, fordi delstaten altså ikke slår hælene sammen i forhold til Demokraternes nye primærvalgskalender. I stedet har man fra demokratisk side lanceret en såkaldt “write-in campaign”, der opfordrer delstatens demokratiske og uafhængige vælgere til at angive Biden som deres kandidat den 23. januar. Og det er her, en vis hr. Dean Phillips (og for den sags skyld også Marianne Williamson, som også stiller op) kommer ind i billedet som potentiel troublemaker for Biden.

“Jeg elsker New Hampshire, og det er derfor, jeg er vendt tilbage, denne gang som præsidentkandidat, til stedet, hvor det hele starter,” proklamerede Phillips forleden i en reklamevideo, som er den første af sin slags, der snart bombarderer tv-stuerne i New Hampshire.

Som jeg indledte artiklen med at skrive, har Phillips ikke en kinamands chance for at blive præsident. Til gengæld har hans kandidatur potentialet til at skabe røre i den demokratiske andedam, da den centrerer sig omkring Bidens allerstørste akilleshæl, nemlig de påtrængende 81 leveår. Og det kan New Hampshire meget vel blive pinlig skueplads for. Hele 59 procent af de demokratiske vælgere i delstaten ønsker nemlig ikke ifølge en CNN-måling, at Biden genopstiller på grund af sin alder. Det mindset skal Biden håbe og bede til, at vælgerne ikke går til stemmeurnerne med, når de skal sætte krydset på en stemmeseddel, hvor hans navn end ikke vil være at finde.

Læs også: