Året lakker mod enden, julemaden er blevet spist, gaverne er pakket op og roen har sænket sig efter mange dage i familiens tegn.
Årsskiftet betyder for mange, både danskere og amerikanere, en tid for forandring, genopfindelse af en selv og implementeringen af nye tiltag til at leve en (næsten) ny livsstil. Ifølge Ritzau viser tal fra 2022, at hver tredje dansker havde sat sig et eller flere nytårsfortsæt for 2023.
Hvad er et nytårsforsæt?
Ifølge Sarah Pruitt ved History.com daterer nytårsforsættet helt tilbage til 2000 år før vores tidsregning, nærmere bestemt til oldtidens Babylon. Her skete fejringen af det nye år, og nytårsforsætterne der fulgte med, dog først i marts ved en festival ved navn Akitu i forbindelse med såningen af årets afgrøder. Først under det romerske imperium og Julius Cæsar blev den 1. januar symbolet på årets start.
Det var dog ikke før 1740, at nytårsforsæt fik en dybere betydning og et større tag i befolkningen. I denne tid blev der tilført et religiøst aspekt til nytårsforsætterne, som stadig er at finde i dag. Nytåret blev en tid, hvor man kunne se tilbage på det forgangne år og de fejl og synder, man havde begået, samtidig med at det var en tid, hvor man kunne se frem til det nye år og lave tiltag for, hvordan man ville leve et mere kristent liv i fremtiden. Nytårsforsæt, som vi kender fænomenet i dag, er dermed personlige beslutninger og tiltag, som bunder i forbedringer og ønsker for det nye år.
Det er tydeligt at spore, at nytårsfejringen og forsætterne har dybe religiøse rødder. Disse rødder har gennem tiden gjort deres indtog på amerikansk, såvel som dansk, kultur. Det har især sat sig på populærkulturen, hvor nytårsforsæt oftest bliver brugt som et komisk indslag, dog med seriøse undertoner, om en lykkeligere og forbedret tilværelse.
Selvom nytårsforsættet ikke ligefrem er en eksklusivt amerikansk tendens, som har spredt sig til den omkringliggende verden, er det dog værd at nævne, at Hollywood med Disney og Warner Bros (for bare at nævne nogle få) længe har eksponeret et narrativ om forandring, personlig udvikling og udsigten til bedre og mere fyldestgørende tider i nytårets tegn.
”New year, new me”
Hertil har konceptet ”New year, new me” også gjort sit indtog i Danmark.
Vi ser det tydeligst, når vi bladrer igennem tilbudsaviserne fra diverse supermarkeder. I ugerne op til jul bliver vi bombarderet med tilbud på mad, slik, smør og alt, hvad hjertet begærer. Efterfølgende står den på nytårstilbud på øl, vin, spiritus, delikatesser og kransekage. Og det øjeblik, uret slår 00 og kalenderen skriver januar, skifter narrativet. Nu er det tid til at leve sundt, starte med at træne, undgå animalske produkter, kvitte smøgerne og skære alkoholen ud af vores liv (i hvert fald januar ud).
Lige så omskiftelig, verden er, og lige meget, hvad det kommende år har at byde på, kan vi med sikkerhed se frem til præcis de samme nytårstendenser næste år. Så hvor om alting er, er det da et fast holdepunkt i denne ellers uforudsigelige verden.
Læs også: