Efter Super Tuesday: To i rap kaster håndklædet i ringen

Både Nikki Haley og Dean Phillips har suspenderet sine præsidentkampagner i halen på Super Tuesday, hvilket baner vejen yderligere for Trumps og Bidens skæbnekamp.

Det kom næppe som det helt store chok, at både Nikki Haley og Dean Phillips i går skød en hvid pind efter deres præsidentambitioner, efter tirsdagens Super Tuesday atter en gang så Donald Trump og Joe Biden slå cruisecontrol til på deres vej mod deres respektive partiers endelige nominering.

Hverken Det Republikanske eller Demokratiske Parti har haft appetit på forandring, selvom både Haley og Phillips baserede deres kampagner på lige netop det. Begge kampagner har som konsekvens set udsigtsløse ud gennem længere tid (hvis ikke altid).

Haley, der kun formåede at hive to primærvalgssejre i land (Washington, D.C. og Vermont), og som fik et pinligt nederlag i Nevada samt i sin hjemstat South Carolina, udtrykte imidlertid ingen fortrydelse i forbindelse med sin annoncering i går. Hun lod tilmed omverdenen forstå, at Trump, som Haley ej heller tilkendegav støtte til, nu skal gøre sig fortjent til hendes vælgeres gunst. En gruppe, der i høj grad valgte Haley til grundet hendes mere klassisk republikanske internationalistiske linje. En partilinje som Trump vel at mærke har brugt hele sit politiske virke på at dreje henad en mere populistisk isolationistisk kurs (og i høj grad er lykkes med).

Dean Phillips annoncerede sit kandidatur tilbage i oktober, og var altid at betragte som en gigantisk outsider i kampen om at blive Demokraternes spydspids til præsidentvalget. Det stenrige kongresmedlem fra Minnesota øjnede alligevel muligheder, især som følge af partiets kvaler med primærvalgskalenderen, der blev ændret til at starte i South Carolina frem for New Hampshire for at begunstige Bidens kandidatur. Lang historie kort betød det, at Biden ikke ville være at finde på primærvalgsstemmesedlen i New Hampshire, hvorfor Phillips spenderede millioner af sine egne valgkampsressourcer og tid på delstaten, der i sidste ende endte med at skrive Biden på valgsedlen frem for at sætte krydset ud for Phillips.

Nu er Phillips, der efter New Hampshire ikke kom i nærheden af at vinde et eneste primærvalg, altså faldet til patten og har tilkendegivet sin støtte til fire år mere med Biden ved roret.

Haley, der har udelukket sig selv fra en rolle i en potentiel Trump-administration, skal nu tage det lange sigte på med henblik på en tid efter Trump i 2028. Phillips, der efter sin præsidentkampagne er blevet lidt af en paria i sit parti, skal nu søge nye græsgange totalt, når tiden som kongresmedlem rinder ud ved årsskiftet.

Derimod kan Donald Trump og Joe Biden nu for alvor gå all in på deres skæbnekamp til november.

Læs også: