Er du studerende og skal på udveksling i USA eller Danmark? Så læs med her!

Rebildfonden støtter hvert år både danske og amerikanske universitetsstuderende, som skal på udveksling i enten USA eller Danmark. Læs her om en sådan udvekslingsoplevelse samt om hvordan du kan søge støtte fra Rebildfonden til din egen. Næste ansøgningsfrist er nemlig lige rundt om hjørnet.

Bragt i samarbejde med Rebild National Park Society

Ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik drog godt og vel 8.000 danske studerende i 2022 til udlandet som led i deres uddannelse. Lidt over 1.000 satte kursen mod USA, der den anden vej sendte lige under 1.000 afsted. I tiden før coronapandemien var tallene det dobbelte, og alt tyder på, at udviklingen er godt på vej tilbage til det niveau. Og med god grund. Et udvekslingsophold byder nemlig foruden faglig læring også på en helt anden kultur og helt andre leveforhold, der nuancerer billedet af verden og ikke mindst ens rolle i den. At rejse er trods alt at leve, som en verdenskendt dansk forfatter engang sagde. Men at rejse koster også penge. Navnlig hvis turen går over Atlanten. Her kan udgifter til især længerevarende universitetsophold, med alt hvad det nu indebærer, hurtigt beløbe sig til en mindre formue, hvorfor en økonomisk håndsrækning i form af et legat kan være altafgørende.

En sådan hjælpende hånd behøver man imidlertid ikke at lede længe efter at finde. Rebildfonden har nemlig lige præcis til formål at støtte unge danskere og amerikanere, som vis-a-vis ønsker at tage deres universitetsuddannelse med videre over Atlanten. Faktisk har fonden ansøgningsfrist til næste legatrunde i næste måned.

Hvis du læser med, og har et dansk eller amerikansk udvekslingsophold i det kommende studieår i vente, så bliv hængende, for inden, vi når til de finere detaljer omkring selve ansøgningsprocessen, tager vi nemlig lige på sviptur til delstaten Californien. Her skal vi høre om Cecilie Dahl Hvilsted, der i 2023 drog fordel af legatkroner fra Rebildfonden til at realisere sit fem måneder lange universitetsophold på California State University San Marcos som udvekslingsstuderende fra DTU.

En styrket faglig profil

”Jeg tog afsted i håbet om at opleve USA helt tæt på, herunder menneskernes og kulturens normer, men også for at blive klogere på den amerikanske tilgang til tingene. Det viste sig at være meget nemmere end forventet med den åbenhed og imødekommenhed, jeg blev mødt af i Californien,” indleder Cecilie Dahl Hvilsted sin rejseberetning.

Den ingeniørstuderende med særligt fokus på AI (kunstig intelligens) fortæller videre om, hvordan hun især var opmærksom på at udleve det amerikanske universitetsliv til fulde, og hvordan opholdet åbnede dørene op for nye faglige horisonter, navnlig inden for neurovidenskab, som længe havde ligget hende på sinde.

”Det specifikke universitet i Californien (California State University San Marcos, red.), som jeg besøgte, er meget fremme på psykologi og kognitionsvidenskab. Derfor har jeg også gennemført en række af disse fag for at udfordre mig selv og udvide min horisont indenfor hvilke emner og brancher, som kunstig intelligens og data kan dække.”

”Disse fag gav mig et dybere indblik i, hvad den menneskelige hjerne kan, og hvordan den arbejder, hvilket jeg finder rigtig interessant at forstå i en teknisk sammenhæng. Mere specifikt, hvordan dele af den menneskelige tankegang og metode kan implementeres på en computer. For at bibeholde mine tekniske evner indenfor AI kombinerede jeg de sundhedsfaglige fag med en bred vifte af programmeringskurser også. Således har jeg altså udbygget mine programmeringskompetencer til flere forskellige programmeringssprog samt programmer. Jeg ser udelukkende dette som en styrke for min profil og som en forudsætning for at komme ind på en teknisk kandidatuddannelse og samtidig også for at finde et job indenfor samme branche,” fortsætter hun sine overvejelser om de muligheder, der nu har åbenbaret sig som følge af hendes udvekslingsophold.

”Mit ophold på universitetet har været med til at styrke min interesse for neurovidenskab. Derfor har det også været med til at spore mig ind på, hvilken kandidat jeg ønsker at starte på efter sommeren 2024,” fremhæver Cecilie Dahl Hvilsted om udbyttet af sin amerikanske universitetstid.

Forskellighed og mangfoldighed

Foruden den store faglige gevinst bød det fem måneder lange møde med Californien også på en række kulturelle oplevelser, der har efterladt et varigt indtryk hos Cecilie Dahl Hvilsted.

”Desuden har jeg ved siden af studiet også været så heldig at rejse til en række af forskellige naturvidundere, som ligger i Californien. Herunder Grand Canyon, Yosemite National Park, Antelope Canyon og Bryce Canyon National Park. Vi oplevede endda sidstnævnte i sne, lige efter vi havde fejret Thanksgiving i en hytte ved Grand Canyon. Desuden var kystbyerne San Diego, Los Angeles og San Fransisco indbegrebet af venlighed og imødekommenhed. Disse oplevelser gav mig kun endnu mere mod på at opleve verden. Derfor tog jeg også til Hawaii og endte endda mit ophold med at fejre jul i Mexico,” skriver hun og føjer til:

”En stor del af min oplevelse skyldes også de mennesker, jeg har mødt undervejs. Jeg var heldig at bo sammen med andre danske studerende, der ligesom mig var på en rejse for at udforske og lære. Sammen delte vi vores oplevelser og støttede hinanden i de udfordringer, vi stod overfor. Og så var der vores naboer, fire unge amerikanske drenge på den ene side, og en 59-årig dame og hendes hund på den anden. Deres forskelligheder og mangfoldighed var med til at berige min oplevelse og give mig et dybere indblik i den amerikanske kultur og livsstil. Alt dette var med til at gøre, at jeg helt sikkert vil tilbage og mærke endnu mere af Californien.”

Privatfotos

Slutteligt understreger Cecilie Dahl Hvilsted, at udvekslingen som helhed ikke havde været mulig uden Rebildfondens støtte.

”Jeg vil meget gerne sende en tak til Rebildfonden for at bidrage til, at alt dette kunne lade sig gøre! Fondens bidrag har gjort det muligt for mig at udforske verden og blive beriget med nye oplevelser og venskaber, som jeg bestemt ikke ville være foruden.”

Næste deadline til Rebildfonden

Hvis man skulle have samme amerikanske drømme i maven som Cecilie Dahl Hvilsted (eller danske for den sags skyld), så kan man netop nu søge legatstøtte hos Rebildfonden til sit krydsatlantiske udvekslingsophold ved fondens næste ansøgningsrunde den 1. april i år.

Ansøgningsrunden dækker kun over længerevarende universitetsophold for det kommende studieår 2024/2025. Ansøgninger modtages elektronisk og udfyldes via ansøgningsskema, som man kan finde på fondens hjemmeside, rebildfesten.dk/rebildfonden. Her kan man også læse meget mere om de nærmere krav til ansøgningen.

Modtagerne af legater offentliggøres den 4. juli i år i forbindelse med Rebildfesten, som hvert år troligt arrangeres af den dansk-amerikanske venskabsforening Rebild National Park Society.

Til maj kan man desuden læse Cecilie Dahl Hvilsteds rejseberetning i sin fulde version i Rebild National Park Society’ medlemsblad.

Læs også: