Småpenge til Ukraine, mens flertal fortsat skrumper for Johnson

Pentagon har uden om Kongressen sendt en moderat finansiering afsted til Ukraine, mens endnu et republikansk kongresmedlem har kastet håndklædet i ringen i frustration over Mike Johnson og co.

Pengeindsprøjtningerne til Ukraine har i nu længere tid sat sig fast i den amerikanske Kongres, hvor Mike Johnson, republikansk formand for Repræsentanternes Hus, ikke vil rykke hjælpepakken frem til en afstemning. Det har fået både republikanere og demokrater til at stikke hovederne sammen og samle underskrifter ind til en såkaldt “discharge petition”, der kan tvinge pakken til afstemning.

For nuværende har seks republikanere underskrevet, så hvis Demokraterne enstemmigt skriver under, når underskriftsindsamlingen op på de nødvendige 218.

Den langsommelige proces gør de ukrainske styrker ved fronten usikre over især manglende ammunition. Biden står fortsat hårdt fast på, at hjælpepakken vil skabe gavn for Ukraine på slagmarken, men tiden er imod ham.

Derfor har Det Hvide Hus nu taget sagen i egen hånd. Indenrigssikkerhedsrådgiver, Jack Sullivan, forklarer ifølge Politico tirsdag, at Pentagon har haft mulighed for at bruge besparelser fra tidligere kontrakter til at bidrage med et “moderat beløb”. Beløbet vil umiddelbart være en engangsforestilling, da “der ikke er nogen alternativ vej for noget supplerende”.

Omkring 300 millioner dollars har Joe Biden således sendt til Ukraine, og det faktum, at regeringen føler sig nødsaget til at gå uden om Kongressen, vidner om, at situationen spidser til, og at Biden ikke stoler lige så meget på, at den lovgivende forsamling får stemt pakken igennem.

Republikansk flertal svinder yderligere ind

Det er ikke kun Biden, der virker til at være godt træt at situationen. Det republikanske medlem af Huset for Colorado, Ken Buck, meddelte samtidig tirsdag, at han i næste uge vil træde tilbage fra sin stilling. Ifølge AP forklarer han til CNN:

“Det her sted (Kongressen, red.) har udartet sig til skænderier og nonsens.”

Selvom Buck var medlem af den kaosbetonede freedom caucus-fløj, kritiserer han sit partis forsøg på at få sat Biden for en rigsret for sin rolle i sin søns forretninger i Ukraine samt et lignende forsøg på en rigsretssag mod indenrigssikkerhedsminister, Alejandro Mayorkas.

Med Bucks fratrædelse bliver det i forvejen snævre republikanske flertal i Huset endnu mere snævert, hvilket gør, at vejen potentielt er banet for en mere ekstrem kandidat til at fylde Bucks sæde ud. Hermed kan den ekstreme højrefløj i form af freedom caucus-lejren potentielt se frem til endnu mere magt, som kan medføre endnu mere tumult og problematik i et allerede dysfunktionelt kammer.