Immigrationslejrernes forældede metoder

Trods et lovet eftersyn af Joe Biden fortsætter brugen af isolering af immigranter, der venter på asylstatus.

Som der er blevet skrev op og ned om på hver nyhedsside, er der frit spil ved grænsen mellem USA og Mexico. Immigranter strømmer ind i sådan en rate, at det føderale retssystem ikke kan følge med. De nytilkommende immigranter får først en tid i retten mange år efter deres ankomst. I den mellemliggende tid kan de vandre frit rundt i de forenede stater.

For nogle immigranter foregår det dog anderledes. ICE, som er en forkortelse af “Immigration and Customs Enforcement”, har såkaldte arresthuse, hvor nye immigranter bliver huset, indtil deres status er løst.

Ventetid i fængsel

Arresthusene skal ikke forstås som et fængsel for immigranterne. Men kigger man rent teknisk på forholdene i husene, kan man næsten ikke se andet.

Metoderne, som ICE bruger, går på at straffe “de indsatte”. Det bliver blandt andet gjort ved at sætte dem i isolationsceller, hvor omgangen med andre mennesker er minimal. Immigranterne er ifølge NBC News indsat på isolationsgangen i flere måneder eller endda år.

Generelt er tilbageholdningerne kun blevet flere under den nuværende præsident, Joe Biden. Der er nemlig ifølge NBC sket en stigning på 15.000 siden Bidens indsættelse. Det vil sige, at der nu er flere end 38.000 mennesker, der bliver tilbageholdt og placeret i arresthusene dagligt.

Uro på de indre linjer

Det har fået senatorerne fra Massachusetts, Ed Markey og Elizabeth Warren, sammen med senatoren fra Illinois, Dick Durbin – alle demokrater – til at skrive til den rigsretsramte indenrigssikkerhedsminister, Alejandro Mayorkas, og fungerende vicedirektør for ICE. Patrick Lechleitner.

Ifølge NBC skriver de i brevet blandt andet, at ”ICE har fejlet i at følge sine egne retningslinjer om både det begrænsede brug af isolationsstraffe samt straffe herved.”

Selv har Biden været ude og sige, at brug af isolation som straf i migrantlejrene burde stoppes. Ydermere udsendte præsidenten en såkaldt “executive order” i foråret 2022, som skulle gøre eftersyn på hele strafferetssystemet.

Derfor ser det ikke godt ud for præsidenten, når der efter sådan en udtalelse sker en stigning i brug af isolationer. Derudover er det heller ikke prangende for Biden, at der kommer kritik fra egne rækker. Slet ikke når det pågældende emne bliver brugt flittigt i præsidentkampagnen frem mod november.