RFK Jr.’s kamp om ord bevæger sig ind på Trumps territorium – og er vand på Bidens mølle

Stormløbet på Kongressen var ifølge RFK Jr. nødvendigvis ikke en opstand, men nok snarere en protest, der mere præcist udviklede sig til optøjer. Med andre ord indynder den uafhængige præsidentkandidat sig hos Trumpland, hvilket taler ind i Joe Bidens narrativ.

Han er omtrent lige så populær, som han er upopulær.

Han står omtrent til at have lige så store chancer for at vinde, som Ross Perot havde det i 1992, hvilket vil sige nul, hvorfor det helt store spørgsmål den 5. november bliver:

Hvem af Joe Biden og Donald Trump kommer til at lide mest skade af Robert F. Kennedy Jr.’s, bedre kendt som RFK Jr., uafhængige præsidentkandidatur?

På baggrund af weekendens begivenheder kunne mere og mere tyde på forhenværende præsident Trump.

RFK Jr. har nemlig ladet de amerikanske vælgere forstå, at han mangler beviser for at kunne konkludere, at stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021 i slipstrømmen af Trumps valgnederlag i 2020 samt efterfølgende påstande om svindel ved selvsamme lejlighed var en opstand.

Umiddelbart vurderer den uafhængige kandidat, der for nylig præsenterede den 38-årige kvindelige tech-advoket Nicole Shanahan som sit sidestykke, at der snarere var tale om en protest, der mere præcist udviklede sig til optøjer.

“Jeg har ikke gransket bevismaterialet i detaljer, men fornuftige folk, herunder Trump-modstandere, fortæller mig, at der er mangelfulde beviser for at kalde det en rigtig opstand,” lød det fra RFK Jr. i en udtalelse fredag ifølge CNN, der fortsatte om Trump:

“Man kan, som jeg er, være imod Donald Trump, og alt det han står for, samtidig med, at man er bekymret over regeringen, som er blevet forvandlet til et våben mod ham (Trump, red.).”

Senere på dagen måtte RFK Jr. nuancere, da han i samme ombæring også havde foreslået, at personerne involveret i stormløbet på Kongressen ikke bar våben, hvilket er ukorrekt.

Udtalelsen kommer i kølvandet på, at Kennedy-kampagnen dagen forinden ellers så sig nødsaget til at tage afstand fra sprogbrug anvendt i en fundraising-e-mail, der blandt andet benævnte personerne fængslet for deltagelse i stormløbet som “aktivister”, der er blevet “frataget sine forfatningssikrede rettigheder,” skriver CBS News.

Godt for Biden, skidt for Trump

RFK Jr.’s kamp om ord er vand på Bidens mølle.

Bidens helt store genvalgspitch er som bekendt, at fire år mere med Trump vil bringe en ende på amerikansk demokrati ved sin kontinuerlige underminering af landets valghandling.

Det er så også den model, Trump langt hen ad vejen bygger sin kampagne efter, når han argumenterer for, at kun han kan bringe en ende på USA’s udemokratiske “skyggestat”, der tjener som et våben for at undermine ham og sine – bedst symboliseret ved Bidens “illegitime” valgsejr i 2020 samt den efterfølgende “heksejagt” på Trump i form af diverse strafferetlige tiltaler.

RFK Jr.’s defensorat for “6. januar-aktivisterne” bevæger sig imidlertid ind på Trumps territorium og giver dermed et alternativ til de Trump-vælgere, der måske kun bryder sig om dele og ikke hele Trump-pakken.

Ifølge en måling fra Reuters/Ipsos udgivet i januar vil 51 procent af amerikanerne for eksempel ikke stemme på Trump til november, hvis han skulle gå hen og blive dømt i en retssag. For republikanske vælgere ligger tallet ifølge målingen på 31 procent.

Føjer man de 31 procent republikanske vælgere til, som ifølge The Hill ikke mener, at Biden blev legitimt valgt i 2020, ses konjunkturerne af en smal åbning.

Med andre ord er potentialet for at høste Trump-vælgere, der af den ene eller anden årsag køber ind på budskabet, men ikke kandidaten, til stede. Ser man på politisk tilhørsforhold klarer RFK Jr. sig på nuværende tidspunkt også bedst blandt republikanere, der siger, at de støtter op om RFK Jr., sammenlignet med demokratere, der tilkendegiver støtte til RFK Jr. (38 versus 34 procent ifølge en måling fra sidste måned af Reuters/Ipsos).

At RFK Jr. forsøger at indsmigre sig hos Trumpland er ej heller gået MAGA-hyrdens næse forbi.

Trump-kampagnens massive reaktion på RFK Jr.’s uafhængighedserklæring tilbage i efteråret tjener også som eksempel på, at “three’s a crowd” for Trump, der indtil nu har haft mere eller mindre eneret på “skyggestatsargumentet”, med alt hvad det ellers indebærer af øvrig skepsis over for det etablerede og faktuelle.

Men…

Hos den anden lejr har strategien over for RFK Jr. derimod indledningsvist været at tie ham, som ellers startede ud som demokratisk modkandidat, ihjel.

Siden årsskiftet har piben dog fået en anden lyd hos Team Biden med blandt andet et særskilt hold dedikeret til at imødegå Team Kennedy.

Det er blandt andet udtalelser som dem fremført i videoen herunder, der har fået Biden-kampagnen i offensiven over for RFK Jr., som de vurderer indtager rollen som spielverderber for Biden ved årets præsidentvalg.

Læg dertil en lækket video af en Kennedy-kampagnemedarbejder i delstaten New York, der kom frem i går, hvori vedkommende, Rita Palma, som påstår, at hun er RFK Jr.’s kampagneleder i New York, hvilket Team Kennedy dog afviser, argumenterer for, at delstatens republikanere burde hilse RFK Jr.’s navn på stemmesedlen velkommen.

På den måde, lyder det ifølge CNN fra Palma, der i øvrigt lavede kampagnearbejde for Trump i 2016 og 2020, vil Trump ultimativt kunne vinde nøglerne til Det Hvide Hus tilbage.

Hvorom alting er, så er RFK Jr. for nuværende ifølge The Guardian ikke på stemmesedlen andre steder end i delstaten Utah.

Før RFK Jr. for alvor skal have noget at skulle have sagt om udfaldet af årets præsidentvalg, skal han først og fremmest have øget sin andel af delstater betragteligt – navnlig i afgørende battleground-delstater som for eksempel Nevada og North Carolina, som Kennedy-kampagnen for nylig har været ude og sige, at man blandt andre har kvalificeret sig til.

I et forsøg på at øge chancerne yderligere for at komme på stemmesedlerne landet over har man tilmed oprettet partiet “We the People”.

We shall see, hvad folket vælger, når vi når november.

Læs også: