Mens krigen mellem Israel og Hamas raser derudaf, prøver nogle statsledere gennem diplomati at gøre en ende på den krig, der har været i gang siden den 7. oktober.
Torsdag prøvede den palæstinensiske repræsentant i FN at få Palæstina, som siden 2012 har haft observatørstatus i den internationale organisation, anerkendt som et fuldgyldigt medlemsland, skriver The New York Times.
USA er med Israel
Man skal dog ikke lede længe for at finde ud af, at det var Israels meget gode ven og “brother in arms”, USA, der umuliggjorde den handling.
Forslaget skulle nemlig igennem sikkerhedsrådet, som består af 15 medlemslande. Her var 12 af landene for, Storbritannien og Schweiz udeblev, mens USA brugte sin vetoret til endegyldigt at gøre en ende på den handling.
Efter afslaget forklarede ambassadøren for Det Palæstinensiske Selvstyre fra talerstolen, hvordan folket i Gaza higer efter et normalt liv. En tale som fik mange i salen til at fælde en tåre.
Hvis Palæstina var blevet medlem, ville selvstyret have fået visse rettigheder, blandt andet muligheden for at kunne stemme om forskellige tiltag, som FN tager op. Derudover ville der også ske en rotation i sikkerhedsrådet.
De fysiske grænser ville dog stadig have været en varm kartoffel, som Israel og Palæstina næppe vil få på plads på baggrund af et palæstinensisk FN-medlemskab. Samtidig ville den humanitære nødhjælp også stadig have været et problem.
USA fortsætter altså sin ubestridte støtte til Israel uden at lægge fingrene imellem. Det bliver formentlig ikke i den nærmeste fremtid, at Palæstina kan kalde sig medlem af FN.
Læs også: