Californien forsøger sig med pandadiplomati

Kina og Californien har det seneste år mødtes for at skabe bedre forbindelser. Det udmønter sig nu i, at Californien bliver to pandaer rigere.

Kina og USA’s forhold har ikke været prangende de seneste år. Ingen gensidig kommunikation har skabt en uhensigtsmæssig relation, så der er plads til forbedring.

Biden gjorde sit tilbage i november for at genskabe en nogenlunde form for kontakt med Kina, der har verdens næststørste økonomi. Lige i hælene på USA.

Et begreb, som er blevet mere relevant, når der tales om Kina, er ordet pandadiplomati. Det kaldes den stærkeste form for “soft-power”. Man kan male det op den måde, at en panda er lig med en god forbindelse til Kina.

De seneste måneder har USA dog sendt de mange store pandaer hjem til Kina igen, skriver Wall Street Journal. Et potentielt tegn på, at Kina og USA ikke i skrivende stund er på bølgelængde.

Pandamissionen i Californien

Biden har altså ikke formået at genetablere pandaernes indtog i USA. Det betyder dog ikke, at individuelle stater ikke forsøger sig med det samme. Det har Californiens lovgivere faktisk været ihærdige med. Med et kig på statens geografi er det udover Hawaii også den stat, der ligger tættest på Kina, og både statens guvernør, Gavin Newsom, og borgmesteren for San Francisco, London Breed, har været godt i gang med at styrke relationerne til Kina.

Californiens demografi spiller en central rolle i forsøget på at blive stærkere partnere med Kina. 15 procent af Californiens befolkning på 40 millioner er af asiatisk oprindelse, lyder det i den føromtalte artikel fra Wall Street Journal. Derfor relaterer de sig kulturelt til hinanden til sammenligning med andre stater.

I fredags kunne borgmester Breed under sit nyligt overståede ugelange besøg til Kina så fejre, at San Francisco næste år vil komme i besiddelse af et par store kinesiske pandaer, hvor de vil bo de næste 10 år frem.

Planen med besøget var ikke blot at hente kinesiske pandaer til de forenede stater. Breed forsøgte også at gøre muligheden for at rejse mellem Californien og Kina nemmere. Siden coronapandemien har lufttrafikken dalet en del og er kun langsomt på vej i den rigtige retning.

Det har dog fået piloter til at råbe vagt i gevær. USA har nemlig ikke mulighed for at flyve over russisk luftrum grundet den igangværende krig i Ukraine, i modsætning til Kina.

Den generelle opfattelse af Breeds tur til Kina er, at der er nok problemer at se til i San Fransisco. Især fentanylkrisen, som lige nu hærger gaderne i byen.

Mon Californiens succesfulde tur med pandadiplomati kan forbedre USA’s position til Kina i en tid, hvor det amerikanske politiske klima virker noget skeptisk over for den konkurrerende økonomi?

Læs også: