En opsigtsvækkende handel i den bedste danske fodboldrække, Superligaen, blev i går offentliggjort.
Ejergruppen bag MLS-holdet Philadelphia Union har erhvervet sig 10 procent af Lyngby Boldklub. Derudover indgår de to fodboldklubber også et sportsligt samarbejde.
“Gennem de seneste år har vi i ejergruppen (Friends of Lyngby, red.) talt med mere end tyve potentielle, hovedsageligt finansielle investorer, men af den ene eller anden årsag har vi hidtil vendt tommelfingeren nedad hver gang. Nu er vi lykkedes med vores kongstanke: en model, hvor Friends of Lyngby fortsat er ejer, men hvor vi får en medinvestor på det sportslige område, der matcher vores klubs ambitioner. Det synes vi er den rigtige model for Lyngby Boldklub,” lyder det fra Tommy Petersen, bestyrelsesformand i Lyngby Boldklub, i en pressemeddelelse.
“Philadelphia Union har på alle niveauer skabt gode resultater i nordamerikansk fodbold. En central del af succesen er skabt på evnen til at udvikle talenter via deres akademi, som er rangeret blandt de to-tre bedste i USA, og hvis hold jævnligt spiller op med de allerstørste europæiske akademier. Det bliver af stor værdi for Lyngby Boldklub at kunne trække på Philadelphia Unions og Ernst Tanners (sportsdirektør i Philadelphia Union, red.) erfaring i forhold til opbygning af akademier, anvendelse af fodbolddata og teknologi samt udvikling og salg af spillere. Selvom Union som organisation er større end Lyngby Boldklub, så ser vi et naturligt match i identiteten som ambitiøs underdog og som familieorienteret klub i lokalmiljøet med en stærk og loyal fanbase,” fortsætter bestyrelsesformanden.
Ejergruppen bag Philadelphia Union, Union Sports and Entertainment, får foruden sin minoritetsejerandel på 10 procent option på opkøb af yderligere 10 procent, mens MLS-klubejernes danske repræsentant Niels Sørensen samtidig indtræder i Lyngby Boldklubs bestyrelse.
“Vi er imponerede over den udvikling, som Friends of Lyngby har skabt sammen med fans og den fantastiske driftsorganisation de sidste seks år, og vi glæder os meget til samarbejdet samt til at bidrage med Philadelphia Unions særlige fodboldmæssige kompetencer til den videre udvikling af Lyngby Boldklub,” siger Niels Sørensen i pressemeddelelsen.
Fakta om de to klubber
Lyngby Boldklubs majoritetsejerskab, Friends of Lyngby, trådte til i 2018, da klubben var truet af konkurs. Ejerkredsen tæller en række forskellige personligheder med lokal tilknytning, blandt andre nuværende førsteholdsspillere som Brian Hamalainen og Andreas Bjelland.
Superligaklubben, som havde sin storhedstid i 1980’erne og 1990’erne, sikrede sig i år tredje sæson i træk i landets bedste fodboldrække, hvilket er første gang siden konkursen tilbage i 2001. Prominente danske fodboldtrænere som blandt andre Thomas Frank og Kasper Hjulmand har været forbi at vende Lyngby Boldklub samt tidligere og nuværende landsholdsspillere som Henrik “Store” Larsen, Yussuf Poulsen og Christian Nørgaard med mange flere.
I 2021 købte Lyngby Boldklub Lyngby Stadion af Lyngby-Taarbæk Kommune efter et udbud, hvortil der blev sat kraftig skub i mangeårige planer for opførelsen af et nyt stadion til klubben.
Philadelphia Union, som blev grundlagt i 2008, er som Lyngby Boldklub særligt kendt for sit arbejde med talentudvikling. Spillere som Brenden Aaronson, Paxten Aaronson og Mark McKenzie, der i dag tørner ud for klubber med europæiske adresser, er alle flasket op i MLS-klubbens ungdomssystem.
Klubbens førstehold tæller foruden den tidligere Brøndby IF-profil Michael Uhre også Sanders Ngabo, der blev solgt af Lyngby til Philadelphia Union tilbage i vinterens transfervindue.
USA-nyt arbejder på at få et uddybbende interview med Lyngby Boldklub om aftalen med Union Sports and Entertainment og Philadelphia Union.
Læs også: