Goddag, kære læser!
Velkommen til tredje art af artikelserien Ugen i amerikansk politik, hvor vi tager fat i ugen, der gik, i, ja, amerikansk politik, og sætter spot på de vigtigste historier. Vi har nok at tage af, så lad os bare komme i gang.
De amerikanske Hitler-tilhængere?
Vi skal udenfor de amerikanske mediers farvande for at finde én af ugens største historier. Den britiske tabloidavis Daily Mail har i en rundspørge fået flere uhyggelige svar. Mediet har spurgt 1.000 amerikanere om deres holdning til den tidligere tyske diktator, Adolf Hitler.
Her svarer 21 procent af de adspurgte mellem 21 og 29 år, at de mener, at Hitler havde ’’gode ideer’’, mens 16 procent af respondenterne mellem 30 og 49 mener det samme. James Johnson, der er grundlægger af rådgivningstanken J.L. Partners, siger til mediet, at problemet peger i retningen af sociale medier.
’’Hvis du har brug for et eksempel på den ætsende indvirkning, som sociale medier kan have på yngre amerikaneres syn på verden, så er det her,’’ siger James Johnson i artiklen. Han lægger særligt vægt på det sociale medie TikTok som en stor synder.
Derudover er det kendt, at mange amerikanske skoler fokuserer deres undervisning mere på USA og landets historie, end på Europa og den europæiske historie. Her kan sociale medier ofte blive en hyppig kilde til hurtige (mis)informationer blandt de amerikanske unge.
Daily Mail oplyser ikke, hvilke spørgsmål de mere præcist har stillet deres respondenter.
Harris til eksamen hos Fox News
Kamala Harris har i ugevis været genstand for voldsom kritik fra Trumps Make America Great Again-fløj, der har ment, at Harris ikke har været nok på grillen i de famøse 1-mod-1-interviews med journalister fra de største amerikanske tv-stationer.
Natten til torsdag var hun så at finde under fire øjne med Fox News-værten Bret Baier. Et møde, hvor hun sad ansigt til ansigt med en journalist, der med garanti ikke bryder sig om hende, men ikke desto mindre fandt de trælse punkter for vicepræsidenten.
Et interview, der i mange USA-kendere og -analytikeres øjne langtfra gik efter planen, da Harris havde svært ved at give flere klare svar på de vigtigste spørgsmål om de væsentligste emner.
’’Donald Trump kritiserede Fox News for at interviewe Kamala Harris: Men i dag bør han sende tv-kanalen seks flasker vin og et takkekort,’’ skriver Berlingskes USA-korrespondent Jacob Heinel Jensen i en analyse.
Kamala Harris var under voldsomt angreb fra flere af USA’s konservative sider, da hun under et interview med tv-stationen CBS News sagde, at hun ikke kunne finde noget, som hun vil gøre anderledes end den nuværende præsident, Joe Biden.
Undertegnende har tidligere kritiseret Det Demokratiske Parti og Kamala Harris oven på sommerens udskiftning på kandidatfronten. Læs mere herunder:
Ingen hjælp fra nord
I premiereudgaven af Ugen i amerikansk politik fortalte vi kort om Kamala Harris’ besøg hos flere muslimske miljøer, hvor hun forsøgte at genvinde tabt tillid oven på konflikten i Mellemøsten.
Helt konkret besøgte Harris flere muslimske trossamfund i svingstaten Michigan, der dengang Joe Biden var Demokraternes topfigur i medierne, gav store mængder kritik for den førte og fortsat aktuelle udenrigspolitik.
Nu er der kommet svar på tiltalen, og flere internationale medier, heriblandt det israelske The Jerusalem Post, skriver, at foreningen hverken vil støtte Kamala Harris eller Donald Trump.
Det er for første gang i mere end 20 år, at det muslimske netværk ikke uddeler en officiel støtterklæring til en præsidentkandidat ved et valg. De såkaldte endorsements er vigtige i amerikansk politik – specielt når de kommer fra store figurer og aktører i samfundet, som andre vil kunne spejle sig i.
Blandt andet har popstjernen Taylor Swift tilkendegivet sin støtte til Kamala Harris, ligesom stifter af Prime-drikken samt influencer og YouTuber Logan Paul offentligt har meldt sin støtte til Donald Trump.
Ugens ekstra
Det var alt for denne gang. Vi skrives ved i næste uge.
Lyt også til:
Støt USA-nyt: