Ugens USA: #23 Rasmus Sinding Søndergaard

Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, gæster Ugens USA til en snak om den milliarddyre hjælpepakke til Ukraine, som blev stemt igennem Kongressen i ugens løb.

I denne uge tager Ugens USA en nedtakt på sidste weekends begivenhed i den amerikanske Kongres, der vel sagtens fik især Europa og navnlig Ukraine til at drage et lettelsens suk.

For efter måneders tovtrækkeri lykkedes det endelig at få vedtaget hjælpepakker til en samlet værdi af svimlende 95 milliarder dollars til amerikanske allierede i form af Israel, Taiwan og måske mest relevant for os europæere, Ukraine, der nu står til at modtage hele 61 milliarder dollars til sin kamp mod russisk aggression.

I tiden op til havde Senatet ellers stablet en lignende hjælpepakke på benene, i hvert fald i forhold til økonomisk størrelse, som Husets republikanske formand, Mike Johnson, nægtede at lade komme til en afstemning.

Men i weekenden fik piben som nævnt en helt anden lyd for formanden, og tirsdag tog Senatet så imod hjælpepakkerne fra Huset og stemte dem igennem med overvældende tværpolitisk flertal, før præsident Joe Biden onsdag kunne sætte sin underskift og gøre hjælpepakkerne til en realitet.

Med til at gøre os klogere på, hvorfor det egentlig viste sig at være så bøvlet og betændt at få hjælpen til navnlig Ukraine vedtaget samt hvilke indenrigspolitiske implikationer, det undervejs har medført og potentielt kommer til at medføre for formand Mike Johnson, er Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på amerikansk udenrigspolitik samt ekspert i amerikansk indenrigspolitik.

Lyt med på Spotify, Podimo eller Apple podcast – vi lover, det bliver godt!

Lyt også til: