“Tim Walz er en oplagt kandidat”

Tim Walz blev på rekordtid kendt for sin betegnelse af MAGA-fløjen som “weird”, men ellers er Minnesotas guvernør et ubeskrevet blad i den bredere politiske bevidsthed i USA. Dan Myers, politisk ekspert for blandt andet en række amerikanske medier, tegner helt eksklusivt et portræt af den tidligere skolelærer, der nu bejler til at indtage Det Hvide Hus som Kamala Harris’ vicepræsidentkandidat.

60-årige Tim Walz skal være USA’s næste vicepræsidentkandidat. I hvert fald hvis det står til Kamala Harris, der over for omverdenen tirsdag annoncerede valget af Walz som sin running mate i en video på Instagram, hvor de to foretager et noget iscenesat telefonopkald.

Valget af Minnesotas guvernør, opretshaveren til “weird”-betegnelsen af MAGA-fløjen, som i den grad er gået viralt, er mildt sagt kommet bag på de fleste, der så det forholdsvist ubeskrevede blad som lidt af en outsider i et kandidatfelt, der ellers talte mere nationalt kendte og oplagte demokratiske skikkelser som Arizona-senatoren Mark Kelly og Pennsylvania-guvernøren Josh Shapiro blandt andre.

USA-nyt har derfor allieret sig med Dan Myers, adjunkt ved Institut for Statskundskab på University of Minnesota, der foruden speciale i amerikansk politik samt lokalt kendskab til politiske forhold i Minnesota er hyppigt anvendt af amerikanske medier til at udlægge teksten for et nationalt publikum.

I det følgende interview udlægger han således teksten om Nebraska-fødte Tim Walz, den tidligere militærmand, skolelærer og fodboldtræner, der nu altså måske skal være USA’s næste vicepræsident.

Interview med Dan Myers om Tim Walz

Hvor overraskende er Kamala Harris’ valg af Tim Walz som sin vicepræsidentkandidat?

”Jeg blev en smule overrasket over, at Walz blev valgt, men hans profil – en relativt moderat hvid mand fra Midtvesten eller en svingstat – gør ham til en oplagt kandidat. Jeg blev lidt mere overrasket over, at Gretchen Whitmer (guvernør i Michigan, red.) ikke fik mere opmærksomhed, selvom hun måske i virkeligheden ikke har ønsket jobbet.”

Hvad kendetegner Walz som politiker, og hvad bringer han til Harris-pakken, som andre formodede kandidater som Josh Shapiro og Mark Kelly ikke gør?

”Walz er generelt blevet betragtet som moderat i Minnesota. Først og fremmest var han kongresmedlem for et relativt konservativt, landligt distrikt i 12 år og vandt den demokratiske nominering til guvernør i 2018 mod en mere liberal kandidat (Erin Murphy, red.), som blev støttet af hele den venstreorienterede fløj i Det Demokratiske Parti. Det ændrede sig dog noget i de sidste to år, da han og et snævert demokratisk flertal i delstatsparlamentet vedtog en række liberale politikker (for eksempel betalt familieorlov, gratis skolefrokoster og legalisering af marihuana med mere, red.). Jeg forventer dog stadig, at han vil være i stand til at opbygge et image som moderat på landsplan.

Den åbenlyse ulempe ved Walz sammenlignet med Kelly og Shapiro er, at Minnesota ikke rigtig er en svingstat – hvis Harris skulle komme i nærheden af et nederlag i Minnesota, ville hun helt sikkert også tabe landsdækkende. Dog er den såkaldte “hjemstatsfordel” fra en vicepræsidentkandidat historisk set ikke særlig stor – måske én procent – så det er et mindre tab, end nogle måske opfatter det som. Hans største styrke i forhold til de andre potentielle vicepræsidentkandidater er, at hans politiske karriere er længere, så han har mere erfaring i embedet. Han har vundet to guvernørvalg i forhold til eksempelvis Shapiros ene, og før det sad han i Kongressen i 12 år for et meget republikansk-venligt distrikt. Den erfaring er en fordel i sig selv – vælgere går op i, om vicepræsidenten er forberedt til præsidentposten – men det betyder også, at han er blevet mere grundigt afprøvet i forhold til valgkampe end andre – især Shapiro.”

Med Donald Trump og J. D. Vance på den ene side og Harris og Walz nu på den anden, hvilke to alternativer står de amerikanske vælgere så over for i november?

”Begge valg af vicepræsident forstærker det i forvejen eksisterende valg mellem Harris og Trump. Politisk vil Harris og Walz fortsætte Biden-administrationens bestræbelser på at bekæmpe klimaforandringer, beskytte sygesikringer og udvide nogle elementer af det sociale sikkerhedsnet – eksempelvis Walz’ gratis skolefrokostordning – samt fortsat holde USA engageret på den internationale scene, især i Europa. Trump og Vance vil gøre det modsatte og vil sandsynligvis forsøge at begrænse abortrettigheder yderligere ved at bruge FDA’s (U.S. Food and Drug Administration, red.) magt til at begrænse adgangen til abortpiller. På et mere “stemningsmæssigt”-plan projicerer Walz og Harris en mere optimistisk vision for USA, mens Trump og især Vance, som har forbindelser til nogle meget ekstreme skikkelser på højrefløjen, ser USA som et fejlslagent land, der har brug for radikale ændringer.”

Dan Myers er adjunkt ved Institut for Statskundskab på University of Minnesota med speciale i amerikansk politik, som han hyppigt analyserer for amerikanske medier. Privatfoto.

Støt USA-nyt: