Biden taber terræn blandt sorte vælgere

Selvom et klart flertal af sorte vælgere foretrækker Biden over Trump, er præsidentens støtte skrumpet signifikant siden 2020, hvilket han dårligt har råd til.

83 procent af sorte vælgere i USA flugter med Det Demokratiske Parti, og hvis præsidentvalget blev afholdt i dag, ville 77 procent af alle sorte vælgere i USA give Joe Biden fire år mere, skriver den upartiske tænketank Pew Research Center på baggrund af en dugfrisk meningsmåling, der tester sorte amerikaneres politiske ståsted forud for efterårets præsidentvalg.

Hvis de tal står til troende, ville det imidlertid være et fald på 15 procent sammenlignet med 2020-valgets resultat, hvor Biden endte med at skovle hele 92 procent af de sorte vælgere op i sin historiske sejr over Donald Trump, der omvendt modtog opbakning fra kun 8 procent af dem.

Ifølge Pews måling skyldes faldet især yngre sorte vælgere, der modsat sin ældre modpart er mere tilbøjelige til at tilkendegive, at de ville sætte krydset ud for Donald Trumps navn, hvis præsidentvalget stod til afholdelse i dag. Blandt sorte vælgere under 50 år nyder Biden således opbakning fra 68 procent, mens Trump sniger sig op på 29 procent. For sorte vælgere over 50 år vinder Trump kun 9 procent af deres gunst, mens Biden høster 84 procent af vælgergruppens opbakning.

Kilde: Pew Research Center

De gode nyheder for Biden er imidlertid, at anerkendelsen for sin præsidentgerning blandt sorte vælgere faktisk er steget siden januar. Dengang lå den ifølge Pew på 48 procent, i dag ligger den på 55 procent. Til gengæld bakkede hele 87 procent af de sorte vælgere i starten af sin præsidentperiode op om den måde, Biden præsiderede over landet på, og sammenligner man med resten af USA’s stemmeberettigede befolkning, nyder præsidenten for nuværende kun støtte for sit arbejde blandt 35 procent af de amerikanske vælgere.

I et ultratæt valg – 48 procent af alle amerikanske vælgere ville stemme på Biden og 49 procent på Trump, hvis der var valg i dag – skal begge kandidater balancere på en knivsæg for at sikre sig sejren til november.

For Biden bliver sejrsopskriften som minimum at holde fast i sin farvede sejrskoalition fra 2020. Derfor var det heller ikke overraskende at se præsidenten levere den såkaldte commencement speech for de studerende ved Morehouse College i svingstaten Georgia, et historisk gammelt sort universitet i USA.

De yngre sorte vælgere skal nemlig ind i folden igen, for bare de mindste udsving kan vise sig at blive udslagsgivende.

Lyt også til: