Vance og Walz i kamp om Midtvesten

Vicepræsidentkandidaterne støder i næste uge sammen i direkte debat. USA-nyts debatanalytiker klæder dig i denne analyse på til tv-duellen, der meget vel kan blive den sidste af sin slags før valgdagen i november.

Den republikanske vicepræsidentkandidat, Ohio-senatoren J. D. Vance, og den demokratiske, Minnesote-guvernøren Tim Walz, stiller op til deres første og eneste debat i næste uge. CBS News er vært for debatten, der kommer til at udspille sig i CBS Broadcast Center i New York City helt præcist tirsdag nat dansk tid den 1. oktober.

Ifølge nyhedsmediet CBS er begge kandidater gået i forberedelsesmode og arbejder med stand-ins for deres modstandere. Dette kan meget vel være et forsøg på at undgå at virke ligeså uforberedt, som Donald Trump gjorde mod Kamala Harris i deres debat for nogle uger siden.

Kamp om Midtvesten

I den seneste præsidentdebat var det to modsætninger, der mødtes. Den yngre, sorte og progressive kvinde Kamala Harris mod den ældre, konservative, hvide mand Donald Trump.

På tirsdag er bagtæppet et andet. Begge vicepræsidentkandidater er valgt for at tække svingvælgere, primært fra det industrielle Midtvesten. J. D. Vance fra Ohio italesætter diverse problematikker i dette område med sin dystre fortælling om et Amerika i forfald, mens Tim Walz fra Minnesota forsøger at appellere til disse med sin folkelige facon og baggrund som football coach og underofficer. Den 2. oktober finder vi ud af, hvilken fortælling der vinder.

I forsvar for præsidentkandidaten

Man skal dog passe på med at overvurdere vicepræsidentdebatternes gennemslagskraft. Ofte bliver debatter mellem vicepræsidentkandidater til en konkurrence om, hvem der er bedst til at hylde sin præsidentkandidat. Derfor vil meget af tiden blive brugt på at forsvare Trump og Harris’ politik. Tim Walz får en god aften, hvis han kan gentage Kamala Harris positive vision for Amerika, og Vance hvis han kan få Trumps America First-dagsorden til at vække genklang hos seerne.

I forhold til Vance og Walz’ strategier bliver det højst sandsynligt at trænge sin modstander op i et yderligtgående hjørne. Vance ønsker at fremstille Walz som yderliggående venstreorienteret, og Walz ønsker at fremstille Vance som højreekstremist. Især Vance har nogle uheldige udtalelser i bagagen, som Walz unægtelig vil grave i.

I bund og grund er det vigtigere for begge at skræmme vælgere væk fra sin modstander end at fremføre egen politik.

Efter tirsdagens debat gæster Magnus Schyberg Ugens USA til en nedtaktsanalyse af begivenheden, som den udspillede sig.

Hør eller genhør:

Støt USA-nyt: