Gårsdagens valgresultater er godt nyt for hårdprøvet Biden

Med gårsdagens stribe af demokratiske valgsejre fik Joe Biden et tiltrængt boost frem mod 2024.

Der har ikke været meget at glæde sig over den seneste tid, hvis man hedder Joe Biden. Én ting er hans famøse alder, en anden ting er den meningsmåling, The New York Times præsenterede i starten af ugen. Den viste nemlig, at Biden halter efter Donald Trump (der på nuværende tidspunkt er klar favorit til at blive Republikanernes præsidentkandidat) i hele fem ud af seks potentielt afgørende svingstater.

Men i går modtog Biden for en gang skyld godt nyt. Faktisk en helt stribe af godt nyt.

Demokraten Andy Beshear sikrede sig på overbevisende manér endnu en tørn som guvernør i ellers ultrakonservative Kentucky, som Trump vandt i 2020 med hele 26 procentpoint, selvom Trump vel at mærke havde kastet sin støtte efter Beshears modkandidat, Daniel Cameron. Demokraterne i Virginia, som efter at have peget på Biden i 2020 valgte republikaneren Glenn Youngkin som guvernør året efter, genvandt ikke bare deres flertal i De Delegeredes Hus, men fravristede også Republikanerne deres flertal i Senatet. Med andre ord har Demokraterne nu fuld kontrol over begge delstatens lovgivende kamre.

Fælles for de demokratiske valgsejre i både Kentucky og Virginia er, at det prekære spørgsmål om abort dannede bagtæppet. Læg dertil, at et overvældende flertal af vælgerne i Ohio (der de seneste præsidentvalg er gået fra at være en svingstat til en overvejende rød stat) samtidig stemte for at skrive retten til abort ind i delstatens grundlov – en bestræbelse som i den grad var drevet af Det Demokratiske Parti i delstaten – mens vælgerne i Pennsylvania valgte en demokratisk og abortvenlig dommer til delstatens højesteret frem for en abortskeptisk republikaner.

Kilde: YouTube

“På tværs af landet vandt demokratiet i aften, mens MAGA tabte,” lød konklusionen fra Biden på det sociale medie X ovenpå gårsdagens resultater.

Abortspørgsmålet viste sig altså at være lige så udslagsgivende som ved midtvejsvalget i fjor, hvor Republikanerne floppede lige så fælt i et politisk klima, der velsagtens var lige så ugunstigt for Biden og Demokraterne, som tilfældet er i dag.

“Det er vælgerne, der stemmer, ikke meningsmålingerne,” fortsatte Biden selvsikkert.

Kilde: X

Men kan Biden virkelig tage al æren? Nej. Lokale faktorer og omstændigheder er vigtige at have med i ligningen – især når vi taler om såkaldte “off-year elections” som gårsdagens, hvor færre amerikanere som regel også møder op i stemmeboksen. Ikke desto mindre nuancerer gårsdagens stribe af demokratiske valgsejre, der som nævnt i høj grad var fremprovokeret af abortspørgsmålet, billedet en del frem mod præsidentvalget om under et år og efterlader en hårdtprøvet Biden med en håndgribelig strategi at sætte sin lid til.