Niels Bjerre-Poulsen: “Svært at se anden vej frem end Trump”

Efter Donald Trumps historiske Iowa-triumf er det nu potentielt med stormskridt for den tidligere præsident mod en republikansk nominering, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

I sne og slud kom Iowas republikanske vælgere alligevel ud til gårsdagens valgmøder i delstaten, hvor over halvdelen af de godt og vel 110.000 fremmødte gav Donald Trump historisk stor opbakning som deres fortrukne præsidentkandidat.

Kilde: YouTube

“Det er ikke nogen overraskelse,” indleder Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, sin kommentar om aftenens begivenheder, før han udfolder:

“Hvad, der nogen gange gør Iowa interessant, er, at det er så at sige det lille marked, hvor mindre prominente kandidater kan overraske, men denne gang har Trump ført stort hele vejen igennem, og i virkeligheden måtte dækningen af Iowa dels handle om, hvem der blev nummer to, og dels handle om vejret. Det var svært at drive andet ud af det.”

“Iowa er en stat, som på den republikanske side er meget domineret af evangelikale kristne, som er Trumps mest trofaste vælgere. De hoppede fra Cruz til Trump-lejren i 2016 med den garanti om, at han havde Mike Pence ved sin side. Siden har han ikke haft brug for Pence-typen, fordi de har overbevist sig selv om, at Trump er Guds instrument. Det kunne man også se nu her i Iowa, at de langt overvejende har stemt på Trump igen. Det er andre faktorer, der skal i spil for at ryste ham,” får Niels Bjerre-Poulsen føjet til.

Op ad bakke for DeSantis og Haley

For Floridas guvernør Ron DeSantis blev det til en snæver andenplads, mens Nikki Haley, tidligere guvernør i South Carolina samt forhenværende FN-ambassadør, drev det til en tredjeplads. Vivek Ramaswamy, den flamboyante forretningsmand, har meldt sig ude af ræset efter en fjerdeplads.

For førstnævnte var alle sejl blevet sat til for at hive Iowa i land. Blandt andet præsterede Florida-guvernøren en såkaldt “full Grassley” ved at besøge samtlige af Iowas 99 counties.

“Og det gjorde han i håbet om at blive skubbet forbi Trump, men han var i realiteten meget tæt på en ydmygelse,” pointerer Niels Bjerre-Poulsen og fortsætter:

“DeSantis har på en eller anden måde ikke positioneret sig som et alternativ til Trump, men blot som mere af det samme, men så længe, folk kan få Trump, er det svært at forestille sig, hvad de så skal med DeSantis. Der står Haley omvendt tilbage som mere af et alternativ.”

“Man kan generelt sige, at DeSantis er meget afhængig af, at retssagerne mod Trump skal svække ham, men det er der indtil videre ikke noget, der har tydet på, at de gør. Iowa demonstrerer sådan set meget godt, at retssagerne er Trumps kampagne, fordi han kører mere en offerfortælling end en reel politisk vision. Det er næsten en kristen offerfortælling. Det er med andre ord svært at se en vej frem for Ron DeSantis,” påpeger Niels Bjerre-Poulsen.

Nikki Haley skal omvendt fæstne sin lid til et stærkt resultat ved New Hampshires primærvalg, som venter forude for de republikanske præsidentkandidater, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

“Det skal hun, fordi de republikanske vælgere dér er som hende mere moderate og traditionelle. Kan hun vinde dér, så har hun måske en smule momentum, fordi så kommer hendes hjemstat South Carolina, men der er der ligesom i Iowa mange evangelikale kristne vælgere, som Trump fører stort blandt.”

“Live free or die”

Næste punkt på de republikanske præsidentbejleres dagsorden er som nævnt New Hampshire. “Live free or die”-delstaten afholder mere præcist sit republikanske primærvalg tirsdag den 23. januar.

“New Hampshire er kendt for at være en mere libertariansk-konservativ stat, og der er færre evangelikale kristne vælgere i den republikanske lejr der, så der er en forventning om, at Trump har mindst republikansk støtte et sted som netop New Hampshire,” fremhæver Niels Bjerre-Poulsen, der ikke spår Ron DeSantis særlig gode chancer i New Hampshire.

“Der er til gengæld meningsmålinger fra New Hampshire, hvor Haley er inden for rækkevidde af Trump, så det har hele tiden ligget i kortene, at der skulle hun gøre sig til. En kandidat som Chris Christie skippede for eksempel Iowa, og investerede hele sin kampagne i New Hampshire, og i og med han har trukket sig, er der måske nogle vælgere til Haley, men på trods af det har hun stadig det problem, at der går lang tid fra New Hampshire til South Carolina. Hvis hun når så langt (til South Carolina, red.), og ikke er i stand til at vinde der, så er det umuligt at forestille sig en vej frem for hende. Hun skal på en eller anden måde have det boost fra både New Hampshire og South Carolina,” konkluderer Niels Bjerre-Poulsen.

Ifølge en CBS/YouGov-meningsmåling fra i søndags mener hele 70 procent af de republikanske vælgere i USA, at Donald Trump er partiets bedst egnede kandidat til at vælte Joe Biden af pinden. Samtidig peger en nylig meningsmåling fra The New York Times og Sienna College på, at knap 30 procent af Trumps tilhængere ikke vil have ham som præsidentkandidat, hvis han skulle gå hen og blive dømt i forbindelse med de fire retssager med dertilhørende 91 anklagepunkter, der hænger over hovedet på ham.

I vægtet snit fører Trump i New Hampshire ifølge en sammenfatning af meningsmålingerne foretaget af Project 538 med 43 procentpoint ned til Haleys 30,3. DeSantis ligger til 5,8.