Alle veje fører til Trump

Med endnu en primærvalgssejr i bagagen i South Carolina tromler Trump videre mod den republikanske nominering. En stædig Haley skal til gengæld tage det lange sigte på.

Republikanernes primærvalg i South Carolina var velsagtens Trumps eneste tilbageværende modstanders sidste chance for at bevise over for vælgere og ikke mindst pengedonorer, at der er en vej frem for partiet til dette års præsidentvalg, som ikke fører til Trump.

Ikke bare har Trump sejret i partiets første primærvalg i henholdsvis Iowa, New Hampshire og Nevada. Han har tilmed cruiset og slået fødderne væk under snart sagt alle, der måtte have dristet sig ud i en udfordring af ham (særligt Ron DeSantis, og hvad de nu ellers alle sammen hedder).

De fleste er siden krybet til korset. De fleste på nær Nikki Haley. Den forhenværende amerikanske FN-ambassadør har indædt holdt stand med velvilje fra pengestærke donorer og anti-Trump-motiverede republikanere i ryggen. Det til trods må gårsdagens resultat af primærvalget i South Carolina alligevel betragtes som det endelige dødsstød til Haleys præsidentambitioner. I hvert fald (nok) i denne gang. Mere herom senere.

Delstaten, som Haley tilmed var guvernør for fra 2011 og 2017, gav hende nemlig et nederlag på over 20 procentpoint (59,8 procent til Trump mod Haleys 39,5). Mindre end de ellers af meningsmålingerne spåede 30 procents forskel mellem Trump og Haley, men alligevel mere end rigeligt til at Trump med stadig mere autoritet kan sætte Haley kniven for struben og forlange en suspendering af hendes ellers udsigtsløse kandidatur. Men det nægter hun.

I stedet argumenterer Haley trodsigt for, at hun kan slå Joe Biden til november, hvilket på nuværende tidspunkt virker mere end langt ude, da det først kræver at slå Trump, hvilket hun som bekendt langt fra har været i stand til.

Uagtet fortsætter Haleys valgkampsmaskine ufortrødent, og har nu indstillet sigtekornet på den kommende tids primærvalg, navnlig den store Super Tuesday den 5. marts, hvor Trump alt andet lige endelig må forventes at kunne lade sig krone som sit partis præsidentkandidat til november.

Nikki Haleys fortsatte positionering som republikansk alternativ til Trump skal hertil læses mere ind i et langt perspektiv, der mest af alt kunne hedde 2028, bedst af alt være en 2024-åbning i form af en juridisk dømt Trump jævnfør en god håndfuld kommende retssager. For nuværende er en fortsat republikansk magtkamp i hvert fald reduceret til en strid om kejserens skæg.