Alle andre end Biden!

Seneste meningsmåling er ikke noget kønt syn for Joe Biden.

Nylige meningsmålinger fra blandt andre Washington Post giver præsident Joe Biden en hård medfart. Især når det kommer til håndteringen af økonomien og immigration. USA-nyt satte for nylig spot på bilindustriens strejke, og det er et eksempel på, hvordan amerikanerne giver udtryk for deres utilfredshed med økonomien.

På samme tid er antallet af migranter ved den mexicanske grænse mangedoblet på kort tid, hvilket er en enorm vindersag for Republikanerne. 

Kilde: X

Overhalet indenom af Trump

I lang tid har Biden kunne sole sig i at være ”det mindste af to onder” mod en historisk upopulær Trump, men det synes heller ikke at være sikkert længere. Enkelte meningsmålinger viser nemlig, at Biden bliver overhalet indenom af Trump på spørgsmålet om, hvem vælgerne synes bedst om.

For eksempel viser den føromtalte meningsmåling fra Washington Post, at Trump har en approval rating på 48 procent til sammenligning med Biden, der bundskraber med anerkendelse fra kun 37 procent af vælgerne. Ingen af tallene vidner dog om nogen særlig stor popularitet blandt nogen af dem, men de seneste to præsidentvalg har vist, at man kan komme langt med at være den ”mindst dårlige.” Det skal dog nævnes, at målingen er en udstikker, som differentierer sig væsentligt fra andre målinger – for eksempel viser den en Trump-føring over Biden på 10 procentpoint – men den er med til at tegne et generelt billede af en Biden på noget usikker grund.

Blandt sine egne vælgere er der heller ikke meget støtte at hente, da to ud af tre demokratere mener, at Biden er for gammel til at stille op igen. Her siger 62 procent af de demokratiske vælgere også, at de hellere så en anden stille op for deres parti.

Bidens redningskrans

Betyder det så, at Biden slet ikke har noget at glæde sig over? Næppe. For selvom de fleste demokrater kan blive enige om, at de egentlig helst så en anden kandidat, lader det ikke til, at de kan blive enige om et bedre alternativ.

Når de adspurgte demokrater skulle svare på, hvem de helst så erstatte Biden, fik både vicepræsident Kamala Harris og Bernie Sanders otte procents opbakning. Robert F. Kennedy Jr. fulgte trop med syv procent.

Til gengæld svarede hele 20 procent ”en anden”, men så længe der ikke står nogen “anden” klar til at samle de 20 procent op, har Biden intet at frygte internt.

Manglende modstand

Når man kigger ud mod de mest prominente demokrater, er det tydeligt, at der ikke står en klar arvtager til Biden.

Da Kamala Harris blev udnævnt til vicepræsident, havde mange tiltænkt hende den rolle, men på nuværende tidspunkt er hun en historisk upopulær vicepræsident. Det skyldes blandt andet hendes fraværende rolle og tabersager, som for eksempel hendes besøg til grænsen til Mexico vidner om.

Da Bernie Sanders ikke fik en plads i Bidens regering, sendte Biden et signal om, at Sanders var nødvendig for at mobilisere partiets venstrefløj, men for yderliggående til at komme i nærheden af regeringskontorerne.

Det bedste bud på en seriøs udfordrer til Biden er Californiens guvernør Gavin Newsom. Newsom er ikke et internationalt kendt navn, men har en stor stjerne i Det Demokratiske Parti. Problemet med Newson som et Biden-alternativ er, at han selv har afvist at udfordre Biden, skriver NBC News. Det er derfor mere realistisk at se ham på stemmesedlen i 2028, hvor han også ville have aftjent sin værnepligt som guvernør.