Amerikanske F-16-fly går på vingerne mod Vietnam

USA og Vietnam har erkendt, at deres konflikt med Kina har højere prioritet end deres gamle fjendskab. Dermed er USA blevet det mindste af to onder for Vietnam.

Næsten et halvt århundrede efter Vietnamkrigens afslutning overvejer den vietnamesiske regering at købe amerikanske F-16-jagerfly for at opgradere sit forsvar.

Ifølge Reuters er Biden-administrationen i forhandlinger med Vietnam om en aftale, der kan blive den største våbenoverførsel i historien mellem de tidligere modstandere under den kolde krig.

Den potentielle våbenaftale, der skal færdiggøres inden for det næste år, indebærer salg af en flåde af amerikanske F-16-fly som reaktion på de tilspidsede spændinger mellem Beijing og sine nabolande. Aftalen kan også være med til at etablere et genoprettet partnerskab mellem Washington og Hanoi.

Det mindste af to onder

Forholdet mellem USA og Vietnam siden Vietnamkrigen har udviklet sig positivt om end langsomt.

Den potentielle aftale er heller ikke nogen decideret tillidserklæring til USA, men derimod en reaktion på, at Kina opfører sig mere truende over for sine nabolande – især Taiwan. Derfor er det nødvendigt for Vietnam at bryde dets før så anstrengte forhold med USA for at opruste forsvaret.

Begge lande har erkendt, at deres konflikt med Kina har højere prioritet end deres gamle fjendskab. Dermed er USA blevet det mindste af to onder.

Biden i Vietnam

Det kan virke surrealistisk at se den amerikanske præsident sidde til bords i et venskabeligt møde med det kommunistiske styre i Vietnam. Det er ikke desto mindre det, der skete sidste måned, da Joe Biden tog til Vietnam for at ”etablere et omfattende strategisk partnerskab”, rapporterer CNN.

Mødet var et led i Biden-regeringens plan om at sikret stærkere diplomatiske, militære og økonomiske bånd med en række østasiatiske lande, ikke mindst grundet bekymring over Kinas aggressive militære og økonomiske oprustning. Derfor er mødet blevet set af mange som et forsøg på at trække Vietnam tættere på USA.

Kilde: YouTube

USA’s konflikt med Kina

Kina har reageret på rygterne om våbenaftalen og ser dem også som en del af en konflikt mellem USA og Kina.

“USA sigter mod at få endnu et fodfæste i regionen ved at tilføje politisk indflydelse som at kræve brugen af vietnamesiske luftvåben og flådebaser,” lød fra Wei Dongxu, kinesisk militærekspert, via mediet Global Times.

“Ved at drage fordel af dette nye fodfæste kan det amerikanske militær skabe flere problemer i Det Sydkinesiske Hav ved at opbygge en militær omringning og begrænse Kina,” fortsatte han.

USA’s regering går stille med dørene i de tidlige faser af forhandlingen, men en anonym embedsmand udtaler ifølge ifølge Reuters:

”En del af det, vi arbejder på internt som den amerikanske regering, er at være kreative omkring, hvordan vi kunne forsøge at give bedre finansieringsmuligheder til Vietnam for at skaffe dem ting, der kan være virkelig nyttige for dem.”

Her anerkender USA ikke, at der er tale om et led i en konflikt mellem USA og Kina. Det lader imidlertid til, at USA ønsker at fortsætte forhandlingerne uden at optrappe en konflikt med Kina.

Siden 1960’erne har Rusland været Vietnams primære våbenleverandør, men grundet krigen i Ukraine er Rusland blevet en meget ustabil partner.