Disse stater afgør præsidentvalget 2024

USA-nyt giver dig her et overblik over nogle af de svingstater, som bliver afgørende til det amerikanske præsidentvalg om præcis et år.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

I dag er der præcis ét år til, at amerikanerne skal beslutte, hvem der skal være deres næste præsident. Skal Joe Biden have fire år mere i Det Hvide Hus, eller vil en republikansk kandidat, højst sandsynligt Donald Trump, kunne vælte Biden af pinden?

Dette er et stort og relevant spørgsmål, hvor svaret herpå vil påvirke USA’s fremtid i de kommende år. Derfor er det vigtigt at analysere de forskellige faktorer, der kan vippe udfaldet af valget til enten Demokraternes eller Republikanernes fordel.

Én af de vigtigste faktorer er de stater, som kandidaterne fra begge partier skal vinde, så de kan tælle til 270 valgmænd. Det er nemlig det gyldne tal, der giver flertal og dermed nøglerne til Det Hvide Hus.

Denne artikel kigger på nogle af de stater og geografiske områder, som eksperter og analyseselskaber spår som afgørende ved valget næste år.

North Carolina  

I de senere år har North Carolina oplevet en betydelig befolkningstilvækst. Faktisk konkluderede statens seneste folkeoptælling fra 2020 en så kraftig tilvækst, at staten i 2024 i stedet for 15 valgmænd vil have 16. Dermed er der en ekstra valgmand at kæmpe om her for de to præsidentkandidater.

Det er jo nemlig sådan, at antallet af valgmænd i en stat bestemmes af befolkningstallet. Så jo flere indbyggere, jo flere valgmænd. Californien er den stat med flest indbyggere i USA og dermed også flest valgmænd med 54. På den anden side har North Dakota og Maine kun tre hver. Du kan danne dig et overblik over alle staters valgmænd via Ballotpedia her.

Det er især unge, veluddannede tilflyttere, der har bidraget til North Carolinas befolkningsvækst. Statistisk set er disse mere progressive, men de mange pensionister, som også har slået sig ned i staten, stemmer mere konservativt.

Derfor udligner disse vælgergrupper sig selv og skaber en balance, som de to præsidentkandidater altså skal forsøge at tippe over til deres fordel.

North Carolina har historisk set været en solid republikansk stat. Men da Barack Obama i 2008 vandt staten med en smal sejr på 0,3 procentpoint, har North Carolina svinget mellem republikansk og demokratisk. Deraf kommer navnet ”svingstater”, som altså er afgørende i præsidentvalg.  

Fra 2012 til 2020 vendte North Carolina tilbage til Republikanerne, men valgresultaterne var altid tætte. I 2016 vandt Trump med en mere overbevisende margin på 3,6 procentpoint, men hans sejr i 2020 var kun med 1,3 point.

Med tanke på Republikanernes smalle vej til sejr i 2024, er North Carolina staten, som Demokraterne og Republikanerne skal vinde – en status, der tidligere blev tildelt Ohio og Florida.

Se mere i denne video om, hvorfor North Carolina oplever en voldsom befolkningstilvækst. Kilde: YouTube

Midtvesten

Midtvesten, der består af en række forskellige stater som Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin og Indiana, er også et vigtigt område at skulle vinde, hvis man gerne vil være amerikansk præsident.

Én af de mest åbenlyse grunde til Midtvestens betydning er antallet af valgmænd, som staterne i regionen bidrager med.

Valgmandsstemmer er som tidligere beskrevet nøglen til præsidentembedet, og Midtvesten har en betydelig andel af dem. Stater som Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Ohio har historisk været nøglestater med et relativt stort antal valgmænd, og de har afgjort udfaldet af flere præsidentvalg.

Dette var for eksempel tilfældet i 2016, hvor Trump hev Wisconsin, Michigan og Pennsylvania hjem, hvilket var med til at sikre ham posten som verdens mest magtfulde mand. Med andre ord er Midtvesten hjemsted for mange svingstater. Det gør området til et centrum for valgkampagner og politisk aktivitet.

Kandidaterne er altså nødt til at konkurrere hårdt for at vinde Midtvestens vælgere, og de skal appellere til et bredt spektrum af vælgergrupper for at opnå succes.

Samtidig repræsenterer Midtvesten en bred vifte af demografiske grupper, hvilket gør det til en slags miniversion af resten af USA. Regionen omfatter både tætbefolkede byområder, forstæder og landdistrikter. For at vinde i Midtvesten skal kandidaterne derfor forstå og appellere til en bred vifte af demografiske målgrupper og regionale interesser.

Kilde: YouTube

Wisconsin

Historisk set har Midtvesten været USA’s bankende hjerte, når det kommer til industri og produktion. Dette gør økonomiske spørgsmål som arbejdspladser, handel og økonomisk ulighed til centrale spørgsmål blandt Midtvestens vælgere.

Kandidater, der kan præsentere stærke økonomiske dagsordener og løsninger, har en fordel, når de forsøger at vinde Midtvestens befolkning over på deres side.

Wisconsin har en lang historie med at skifte mellem republikanske og demokratiske præsidentkandidater. I det seneste årti har det været et yderst konkurrencepræget område, hvor små marginer har afgjort udfaldet. Ved valget i 2020 vandt Joe Biden med en marginal sejr på omkring 20.000 stemmer i Wisconsin, hvilket understregede statens svingende karakter.

Wisconsin er en stat med en forskelligartet befolkning, hvilket betyder, at den afspejler en bred vifte af demografiske grupper. Byområder som Milwaukee og Madison har betydelige minoritetsbefolkninger såsom latino- og afroamerikanere, mens de landlige områder forbliver hvide.

De demografiske skift og det politiske engagement i byområderne har haft en tendens til at favorisere Demokraterne, mens de mere konservative landlige områder støtter de republikanske kandidater. Wisconsin har været centrum for intense valgkampe ved tidligere præsidentvalg, og det forventes at gentage sig i 2024.

Begge partier vil investere betydelige ressourcer i at vinde Wisconsin, hvilket betyder masser af besøg fra præsidentkandidaterne, omfattende tv-reklamer og politiske vælgermøder.

Wisconsin er en svingstat, der ikke kun er vigtig for at opnå nok valgmænd, men også en symbolsk repræsentation af den politiske mangfoldighed i USA. Som staten fortsætter med at skifte mellem politiske præferencer, vil Wisconsin forblive en nøglefaktor i kampen om Det Hvide Hus.

Vælgerne i staten vil blive nøje overvåget og omhyggeligt omtalt af begge præsidentkandidater, og udfaldet i Wisconsin vil sandsynligvis have betydelig indflydelse på udfaldet af præsidentvalget i 2024.

Kilde: YouTube

Andre svingstater

Det er vigtigt at understrege, at disse ovennævnte stater blot er et udpluk af de afgørende svingstater. Georgia og Arizona kommer for eksempel også til at spille en vigtig rolle den 5. november 2024.

USA-nyt kommer løbende til at dække disse svingstater. Allerede i december rejser redaktøren til North Carolina for at tage temperaturen i staten forud for et af de mest afgørende valg i nyere amerikansk historie.

Læs også: