Efter tredje debat: GOP og Ukraine tabte

Her er aftenens vindere og tabere af Republikanernes tredje primærvalgsdebat.

Natten til torsdag afholdt Republikanerne deres tredje primærvalgsdebat i Miami, Florida. Med Mike Pence ude af spillet havde den republikanske nationalkomité kun plads til fem præsidentkandidater. Disse kandidater var tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie, Florida-guvernør Ron DeSantis, tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley, iværksætter Vivek Ramaswamy og senatoren fra South Carolina Tim Scott.

DeSantis vendte sig mod Trump

Ron DeSantis blev nødt til at levere en god præstation. Både fordi, at debatten fandt sted i hans hjemstat Florida, og fordi, at Nikki Haley er blevet et seriøst bud på et Trump-alternativ.

DeSantis er nu blevet en fuldbyrdet Trump-kritiker. Han lagde ud med at sige:

”Hvis vi ser, hvor vi er nu, er det meget anderledes end i 2016. Donald Trump er en meget anderledes fyr end i 2016.”

Dette citat lagde stilen for resten af DeSantis’ optræden. DeSantis langede ud efter Republikanernes utilstrækkelige valgresultater og virkede i det hele taget angrebslysten. Det klæder DeSantis ikke at skulle tage hensyn til både Trumps tilhængere og kritikere på samme tid, da han fremstår mere beslutsom og klar i sine holdninger. Det klæder ham også at føre valg på andet end identitetspolitik.

Alt i alt en solid performance fra DeSantis, som fastholder ham som én af feltets topkandidater.

Kilde: YouTube

Nikki Haley fortsatte sin fejde

Det kom ikke som en overraskelse for nogen, at Nikki Haley spillede på sin ”tough-on-crime”-retorik over for Hamas. Det gjorde alle på scenen, men Haley gjorde det med autoritet grundet sin erfaring som FN-ambassadør. Haley endte igen-igen i clinch med Ramaswamy og sagde blandt andet:

”Putin og præsident Xi savler ved tanken om, at sådan én som dig (Ramaswamy, red.) kan blive præsident.”

Ramaswamy responderede ved at kalde Haley ”Dick Cheeny i høje hæle”.

I meningsmålingerne er Haley tættere på DeSantis end Ramaswamy. Haley burde derfor gå efter DeSantis. På nær den øget mikrofontid gør hendes og Ramaswamys udveksling af personangreb ikke længere noget godt for hende, da hun nu er et niveau højere end Ramaswamy.

Målt på taletid og virale ”moments” havde Haley en god aften. I forhold til substans klarede Haley det til gengæld bedre i de to første debatter.

Kilde: YouTube

Aggressiv Ramaswamy gik for langt

Spøjst nok endte det sociale medie TikTok med at fylde en del i debatten. Og dog. TikTok er kinesisk og populært blandt unge, så måske var det alligevel ikke så spøjst, at appen blev Republikanernes hadeobjekt for en stund.

I denne sammenhæng valgte Vivek Ramaswamy at lange ud efter Nikki Haley OG hendes datter, da han sagde:

”I den sidste debat gjorde hun grin med mig for at være på TikTok, mens hendes egen datter har brugt appen i lang tid. Få styr på din egen familie først.”

Selvom debatten generelt var præget af personangreb, er det svært at se denne kommentar som andet end en herre med faldende meningsmålinger i et desperat forsøg på at være den hårdeste retoriker i feltet. Det er dog svært at se, hvem denne kommentar egentlig skulle henvende sig til. I virkeligheden gjorde Ramaswamy nok mere for at skabe sympati for Haley end sig selv.

Chris Christie ville være fornuftens stemme

Chris Christie viste en (for Republikanerne) ukarakteristisk nuanceret holdning til Israel. Han nævnte, som den eneste, at Israel havde håndteret situationen med Hamas dårligt, og kom med konkrete forslag til, hvordan USA skulle støtte Israel. Mere end bare ”smoke them (Hamas, red.) out!”, som flere af sine meddebattører sagde. Det klæder Chris Christie at bruge sin skarphed og retoriske evner til andet end at kritisere Trump. Christie er klart den mest old-school Reagan-republikaner i feltet. Det er rart at se, hvordan Christie står ved det og på ingen måder forsøger at rykke sig for at tække vælgerbasen, om end den tilgang ikke får ham helt til tops i primærvalgene.

Christie leverede en hæderlig optræden, men ikke én, der kommer til at booste hans målinger. 

Positiv Scott manglede gennemslagskraft

Tim Scott er vellidt blandt Republikanerne og kom ikke i alvorlig konflikt med nogen af sine modstandere. Selvom han klarede debatten hæderligt, brændte han ikke for alvor igennem. Som én af de mindst kendte på scenen bliver Scott nødt til at gøre noget ekstraordinært for at gøre sig bemærket blandt profilerede kandidater som DeSantis og Haley. Scott forsøger at føre valg på et positivt republikansk budskab. Ikke helt ulig Barack Obama med demokratisk fortegn. Det er al ære værd, men Republikanerne er et andet sted nu. Som denne debat viste, responderer partiet bedre på aggressiv kriseretorik.

Det Republikanske Parti tabte

Kandidaterne på scenen havde en underlig tendens til at tale sit eget parti og dets resultater ned. Især set i lyset af de seneste valgresultater i Kentucky og Virginia. Ron DeSantis sagde for eksempel:

”Han (Trump, red.) sagde, Republikanere ville blive trætte af at vinde. Jeg er træt af Republikanere, der taber.”

Vivek Ramaswamy kaldte sågar sit eget parti ”et parti af tabere”. Det underforståede budskab var selvfølgelig, at de var de rette til at fikse det, men sådanne kommentarer får ikke Republikanerne til at fremstå kampklare mod 2024.

Ukraine tabte

NATO-ledere rundt omkring må have bidt deres negle, hvis de så denne debat.

Mens kandidaterne konkurrerede om at være Israels stærkeste støtter, var der ikke meget sympati for Ukraine at hente her. For eksempel var Vivek Ramaswamy ”fuldstændig uimponeret” af ”komikeren i cargo-bukser.”

Ron DeSantis forsikrede også det amerikanske folk:

“Ethvert forslag fra Zelenskyj eller nogen andre om, at vi på et tidspunkt skal have amerikanske tropper dér (Ukraine, red.), der kan jeg sige til det amerikanske folk, at det ikke kommer til at ske, når jeg er præsident.”

Republikanerne har altid været mere skeptiske over for Ukraine end Demokraterne, men det her er første gang, man har hørt kandidaterne være direkte anti-ukrainske på debatscenen.

Republikanernes næste primærvalgsdebat finder sted den 6. december, hvor USA-nyt naturligvis også vil dække begivenhederne.