Europa ifølge Trump

Donald Trump har haft for vane at stryge europæiske ledere mod hårene. Både som præsident og nu også som præsidentkandidat.

I en kampagnetale i New Hampshire den 23. oktober roste Donald Trump Viktor Orbán til skyerne. Alene det at høre en amerikansk ekspræsident rose Orbán er i sig selv et kontroversielt træk, da Orbán er en kontroversiel skikkelse.

Trumps tale endte også med at tage en komisk drejning, da han han skulle ind på, hvilket land Orbán er leder af.

”Der er en mand, Viktor Orbán. Har nogen nogensinde har hørt om ham? Han er nok én af ​​de stærkeste ledere overalt i verden. Han er leder af Tyrkiet!”

Tyrkiets præsident hedder nu Recep Tayyip Erdoğan.

Kilde: YouTube

Man blev ikke just klogere på, hvor i verden Donald Trump befandt sig. Han fortsatte nemlig med at sige, at Orbán har grænser til Rusland, hvilket hverken Tyrkiet eller Ungarn har. Det er dog intet under, at Trump ønsker at tale Orbán op. Orbán var nemlig en af Trumps mest højlydte støtter i EU, mens Trump var præsident.

Det er dog langt fra første gang, Trump har givet udtryk for sin alternative tilgang til europæisk politik. Her er et par eksempler på, hvordan Trump har trådt europæiske statsoverhoveder over tæerne.

Trump & Merkel

Forholdet mellem Donald Trump og Tysklands forhenværende kansler Angela Merkel var notorisk iskoldt under Trumps præsidentperiode. Måske var det forventeligt, når USA’s karismatiske fløjkriger og Tysklands farveløse pragmatiker var Vestens to mest magtfulde ledere på samme tid.

De to har især haft uoverensstemmelser omkring NATO-bidrag og russiske rørledninger (North Stream 1 & 2). På trods af disse storpolitiske spændinger var deres mest ikoniske øjeblik nok dette akavede håndtryk (eller mangel på samme) fra 2017.

Kilde: YouTube

”Nasty”-Frederiksen

Som én af sine sidste præsidentgerninger i 2019 viste Trump sin utilfredshed med den danske statsministers, Mette Frederiksen, afvisning af Trumps forslag om at købe Grønland. Trump tog det ilde op, da Frederiksen kaldte forslaget absurd. Hvis idéen om at købe Grønland ikke var bizar nok i sig selv, reagerede Trump ved at sige:

”Jeg syntes, at statsministerens udtalelse om, at det var absurd (at købe Grønland, red.), var fælt (nasty). Jeg syntes, det var en upassende udtalelse.”

Medierne og mange danskere tolkede det hurtigt som om, at Trump kaldte Mette Frederiksen for ”nasty”.

Denne konflikt endte med at have reelle diplomatiske konsekvenser. Efterfølgende aflyste Trump et statsbesøg til Danmark, som han i øvrigt havde inviteret sig selv til via Twitter (nu kaldet X).

Frederiksen scorede dog indenrigspolitiske point ved at komme i clinch med Donald Trump, og i en kort periode trendede ordet ”absurd” på Twitter.

Kilde: YouTube

Anti-establishment

Man skal huske på, at lige så fornærmet, man som europæer kan blive over at høre sin allieredes præsident tale så hånligt om sine ledere, ligeså begejstret bliver Trumps tilhængere.

Det passer perfekt ind i Trumps og sine tilhængeres anti-establishment selvbillede, når han giver aristokratisk-lignende statsoverhoveder som for eksempel Emmanuel Macron én over nakken.