De vigtigste senatsvalg i 2024: Texas og Michigan

Turen er kommet til Texas og Michigan, hvor der venter spændende senatsvalg næste år.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

Der står meget på spil ved det kommende senatsvalg, der finder sted den 5. november næste år. I serien om de 10 vigtigste senatsvalg er turen kommet til Texas og Michigan.

Texas

Texas har historisk set været en republikansk højborg, da størstedelen af befolkningen identificerer sig med konservative værdier og har stærke følelser mod den føderale regering i USA. Olieindustrien, der er afgørende for Texas’ økonomi, har traditionelt støttet republikanske politikere. Religiøse konservative værdier, især blandt evangelikale kristne, har også bidraget til at forstærke den republikansk støtte i Texas.

Demokraterne har ikke vundet et landsdækkende valg i staten siden 1994, hvilket er partiets længste taberrække i landet.

Ted Cruz er senator for Texas og repræsenterer i høj grad ovenstående værdier, men den kontroversielle politikker skal på genvalg. Og dette er guf for Demokraterne. Ved midtvejsvalget i 2018 var demokraten Beto O’Rourke meget tæt på at vælte netop Cruz af pinden.

Spørgsmålet er imidlertid, om Det Demokratiske Parti i Texas kan sætte en kampagne sammen, der vil nægte Cruz en tredje omgang som en af Texas’ senatorer.

Den tidligere NFL-spiller og nuværende politiker for Texas i Repræsentanternes Hus Colin Allred har taget kampen op mod Cruz. Allred har vist sig at være en stærk fundraiser, hvor han i tredje kvartal har samlet 4,7 millioner dollars ind. Til sammenligning har Cruz indsamlet 3,1 millioner dollars.

Demokraterne fremhæver den tidligere NFL-spillers baggrund som en godt egenskab for Texas – han vandt først valg til Repræsentanternes Hus ved at vende et GOP-distrikt i Dallas-området og har tidligere vundet støtte fra det amerikanske handelskammer.

Men selvom Allred allerede ser ud til at have fokus på at slå Cruz, skal han først have Demokraternes primærvalg overstået. Og feltet er bredt. Blandt de andre kandidater er statssenator Roland Gutierez, som repræsenterer Uvalde og rejste 632.000 dollars i tredje kvartal.

Colin Allred stiller op for Demokraterne i Texas i håbet om at slå republikaneren Ted Cruz. Kilde: YouTube

Michigan

Michigan er endnu en interessant stat at holde øje med. Biden vandt staten med næsten 3 procentpoint i 2020, og Demokraterne oplevede succes i staten ved midtvejsvalget i 2022, delvist fordi abort var et afgørende emne. Demokraterne skal nu forsøge at sikre, at den afgående senator Debbie Stabenows plads forbliver i deres hænder.

En stor del af partiet har samlet sig om repræsentant Elissa Slotkin, der rejste næsten 3 millioner dollars i tredje kvartal, selvom hun står over for primærudfordringer, herunder fra skuespiller Hill Harper, der rejste cirka 559.000 dollars og bidrog med cirka 463.000 dollars fra egne midler.

På den anden side af det politiske spektrum kigger Republikanerne mod den tidligere repræsentant Mike Rogers, der efterfulgte Stabenow i Repræsentanternes Hus. Rogers, der rejste 824.000 dollars i tredje kvartal efter at være indtrådt i løbet af september, blev straks rost af NRSC som “den type kandidat, der kan gøre det godt hos forstadsbeboere i Michigan.”

Siden Rogers trådte ind i løbet, har han allerede fået en udfordring fra den tidligere politichef i Detroit, James Craig, der blev diskvalificeret fra sidste års guvernørløb på grund af underskriftsproblemer.

Den tidligere repræsentant Peter Meijer kan stadig stille op, også selvom han ikke sandsynligvis vil vinde meget gunst hos GOP-basen efter at have stemt for at stille Trump for en rigsret tilbage i 2021.

Elissa Slotkin stiller op for demokraterne ved næste års senatsvalg i Michigan. Kilde: YouTube

Læs også: