Glem Colorado og Maine: “Det her bliver Trumps største 2024-problem”

Beslutningerne om at fjerne Donald Trump fra primærvalgene i Colorado og Maine bliver formentlig omstødt, vurderer ekspert, der peger på en helt anden ubekendt i sagaen om Trump og årets præsidentvalg.

Jul og nytår har bestemt ikke været en tid præget af fred og ro for den republikanske præsidentbejler Donald Trump. Få dage før jul hviskede en kendelse fra Colorados højesteret den tidligere præsidents navn af primærvalgsstemmesedlen i delstaten. Få dage før nytår fulgte delstaten Maines indenrigsminister, demokraten Shenna Bellows, så trop med en lignende afgørelse der. Begge steder med henvisning til en bestemmelse i det 14. tillæg til den amerikanske forfatning. Den beskriver, hvordan tidligere folkevalgte ikke kan stille op til politisk embede igen, hvis man i sin embedsperiode har forbrudt sig mod sine forpligtelser som folkevalgt. I Trumps tilfælde at have opildnet til opstand i forbindelse med stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

“Han (Donald Trump, red.) har anket afgørelsen i Maine, og den amerikanske højesteret skal formentlig tage stilling til Colorado-afgørelsen. Jeg tror, at han ender med at få lov til at blive på stemmesedlerne.”

Sådan lyder vurderingen fra Derek Beach, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i amerikanske præsidentvalg.

“Uanset hvad er det to mindre delstater, vi taler om her. Hvis det mod forventning skulle lykkes at holde ham ude, så vil det antal af delegerede ikke have nogen betydning i det store billede alligevel. Det ser nemlig ikke ud til, at der er andre delstater, der ellers kunne komme i spil til at gøre noget lignende. Det skyldes, at der teknisk set ikke er nogen sag i det her endnu,” fortsætter han, der henviser til specialanklager Jack Smiths føderale sagsanlæg mod Donald Trump, som blandt andet anklager USA’s 45. præsident for bestræbelser om at ville omstøde resultatet af præsidentvalget 2020. Den sag er berammet til at gå i gang i begyndelsen af marts i år.

Grafik: The New York Times

Trumps børnehavetaktik og Bidens desperation

Trump har ikke været bleg for at bruge sine fem kommende straffesager med i alt 91 anklagepunkter imod sig aktivt i sin valgkamp. Ved flere lejligheder har han harceleret, at sagerne er et forsøg på valgindblanding fra Demokraterne og Joe Biden.

Kilde: X

“Der har været en lang tradition i USA for, at man følger jura, lige meget hvilken politisk overbevisning, man som dommer måtte have. I stigende grad er der dog sket en politisering af domstolene. Det gør, at folk er langt mindre villige til at acceptere kendelser,” forklarer Derek Beach, der skynder sig at påpege:

“Forskellen er, at sagerne mod Trump imidlertid er kørt efter bogen, men Trump er verdensmester i at bruge en slags børnehavetaktik, hvor han vender anklager om sig selv mod andre. Det ville jo i sandhed være noget af en sensation, hvis Trump skulle ende med at få ret, når der nu er så mange anklager mod ham. Det er ret fantastisk at tænke på, at man ville fabrikere så mange beviser mod Trump, og at der er så mange instanser, der er gået med på den.”

Biden har flere gange været ude at sige, at Trump er en insurrektionist, og at MAGA-bevægelsen er ekstremister, der udgør en trussel mod det amerikanske demokrati. Det er jo ikke ligefrem at gyde olie på vandene. Kan du ikke sætte mig ind i Bidens rationale om at være så kategorisk over for Trump og hans MAGA-tilhængere? Det er vel i virkeligheden også en falliterklæring i forhold til 2020-løftet om at ville hele ”the soul of the nation”?

 “Jo, det kan man sige. Men for at bruge et engelsk udtryk har vi at gøre med en clear and present danger. Om et genvalg af Trump fuldstændigt ville afskaffe demokratiet i USA, vil jeg alligevel sætte spørgsmålstegn ved. Biden er måske også lidt desperat her. Faktum er, at han har gennemført langt flere reformer end Trump, men er stadig bagud i målingerne. Han forsøger at gøre det til en folkeafstemning om Trump endnu en gang. Jeg tror så også, at hvis Biden skal have nogen som helst chance for at blive genvalgt, så skal han netop få vælgerne til at tænke tilbage til det kaos og cirkus, det var at have Trump som præsident,” lyder det fra Derek Beach.

Trumps største 2024-problem

Ifølge Derek Beach er en udelukkelse fra primærvalgene i Colorado og Maine imidlertid det mindste af Trumps mange 2024-problemer. Det største har endnu at vise sig, understreger han:

“Spørgsmålet, som ingen kan svare på lige nu, er, hvad der sker, når retssagerne mod Trump begynder at rulle og beviserne kommer frem i offentligheden. Det er nok også derfor, Trump har så travlt med at forhale sagerne. Han ved, det potentielt kan skade ham blandt uafhængige vælgere og mere moderate republikanere. Og så risikerer han reelt set også over 700-års fængsel. Med andre ord har han et problem, så det er også et meget vigtigt præsidentvalg for ham personligt.”

“Han vinder formentlig den republikanske nominering. Samtidig er det meget sandsynligt, at 6. januar-sagen allerede er færdig til sommer, og at Trump her er blevet dømt. Så skal Det Republikanske Parti lige pludselig til at tage stilling til, om en forbryder skal være deres præsidentkandidat,” lægger Derek Beach videre vægt på.

Læs også: