Hvad var baggrunden for høringen af Big Tech?

I onsdags gik Senatet løs på CEO's fra adskillige medieplatforme. Men hvorfor skulle disse techgiganter stå skoleret for Kongressen, og hvad er resultatet af høringen?

En hæsblæsende høring i Kongressen fandt sted onsdag sidste uge, da direktørerne for X, Meta, Snap, Discord og TikTok blev udspurgt af både republikanere og demokrater omkring deres platforme.

Kritikken haglede ned over platformene i høringslokalet, hvor forældre stod i baggrunden med billeder af deres afdøde børn. Kritikken går på, at der ikke bliver gjort tilstrækkeligt nok fra de sociale mediers side i at forhindre, at mindreårige bliver udsat for krænkende adfærd fra ældre personer, som udgiver sig for at være jævnaldrende.

Fra begge partier er der bred enighed om, at platformene bærer et stort ansvar for disse handlinger, hvilket fik Mark Zuckerberg, Meta’s direktør, til at stille sig op foran publikum og undskylde for det traume, de har været igennem.

Forældrenes opråb

Høringen kommer på baggrund af en undersøgelse i Senatet vedrørende online-udnyttelse af børn. Retsudvalget, som er dem, der afholdt høringen, har beskrevet, at virksomhederne bag sociale medier har fejlet i at regulere deres platforme på bekostning af de amerikanske børn. Derfor må Kongressen gribe til handling.

Det gjorde de for to år siden, da man introducerede The Kids Online Safety Act (KOSA), som skulle dæmme op for, at børn bliver udsat for udnyttelse på sociale medier. Mulige tiltag består af, at forældrene får flere sikkerhedsforanstaltninger til at beskytte børnene. Yderligere ville lovforslaget også kræve, at platformene selv sætter en stopper for at bringe indhold, der involverer selvskade, spiseforstyrrelser og seksuel udnyttelse af børn under 16 år.

Kritik fra mange fronter

Lovforslaget indeholder dog nogle perspektiver, der kan blive problematiske fremadrettet. Muligvis var disse Big Tech-virksomheder i den varme stol ved onsdagens høring, men bag kulissen pumper de penge ind i Kongressen i et forsøg på at lobbye folkevalgte til at afværge føderal regulering på deres platforme. Ved høringen fik lovforslaget påfaldende støtte fra X’s direktør, Linda Yaccarino, hvilket formentlig er vejen frem for forslaget, hvis bevægelsen skal have nogen form for gennemslagskraft.

Ifølge andre kritikere er holdningen, at forslaget ville kunne bruges imod LGBTQ+-miljøet i stater som Florida, hvor “don’t say gay”-kampagnen suser derudad, og bøger, der menes at være “skadelige for mindreårige”, bliver fjernet.

Høringen i Senatet indeholder altså mange facetter, og om den nogensinde får betydelig indflydelse, ud over videoklip af afbrydende senatorer og en undskyldende Zuckerberg, vides ikke. I hvert fald kan det konkluderes, at den amerikanske regering gerne vil udvide lovgivningen omkring Big Tech-firmaer, som menes ikke at gøre nok for at beskytte sine brugere.