Sagen om Fani Willis er vand på Trumps mølle

Distriktsanklager Fani Willis er kommet i vælten for at have haft et romantisk forhold med en særlige anklager, hun ansatte i retssagen mod Trump i Georgia tilbage i 2021.

Det er efterhånden svært at holde styr på alle Donald Trumps juridiske problemer. Et af de mest graverende af dem foregår i delstaten Georgia, hvor den tidligere præsident er anklaget for at have prøvet at omgøre udkommet af stemmerne i delstaten i forbindelse med præsidentvalget i 2020.

Et af de fældende beviser indtil videre i den sag er et opkald, som den daværende præsident foretog med Georgias statssekretær, Brad Raffensperger, hvor han bad ham om at finde 11.780 stemmer. Det skulle han, så Trump kunne vinde alle valgmændene i delstaten. Raffensperger afviste.

Den 14. august 2023 kunne Fani Willis, distriktsanklager i Fulton County, så stille sig op foran tv-kameraerne og fortælle verden, at Trump, sammen med 18 andre, skulle tiltales for at have konspireret i at omgøre valget og undergrave demokratiet ved præsidentvalget i 2020.

Siden oktober sidste år har i alt fire af de tiltalte indgået forlig med anklageren.

Sagen er også usædvanlig i forhold til de andre retssager omhandlende ekspræsidenten, da Trump, hvis han bliver dømt, ikke kan benåde sig selv, hvis han skulle gå hen og blive landets 47. præsident.

Et kritisk forhold

I den seneste tid har Trump imidlertid fået vind i sejlene i sin kamp om at få sagerne til at ligne en politisk forfølgelse af partipolitiske modstandere. Distriktsanklageren, Fani Willis, er nemlig kommet i rampelyset, da det er kommet frem, at hun drog økonomisk fordel af sin ansættelse af Nathan Wade som særlig anklager i retssagen.

Sagen forholder sig sådan, at Willis tilbage i november 2021 ansatte Wade, hvilket umiddelbart ikke løftede nogen øjenbryn. Den 8. januar 2024 gjorde Mike Roman, en af de tiltaltes advokat, så opmærksom på, at Willis og Wade havde haft et romantisk forhold, hvilket derfor er en interessekonflikt. De to har hertil holdt ferier sammen, hvilket betyder, at ansættelsen af Wade har givet Willis økonomiske fordele i form af de føromtalte ferier, går anklagerne blandt andet på.

Det tog høringer i Georgia så torsdag og i går stilling til, hvilket med al sandsynlighed vil føre til forsinkelser i sagen mod Trump og co., og det gik mildest talt ikke stille for sig.

Trump gnider sig i hænderne

Narrativet for Trump kunne ikke være bedre. Den politiske forfølgelse fortsætter mod præsidenten, som blot er et offer for “deep-state”-Washingtons forsøg på at fjerne ham som modstander. Med konflikten her kan Trump også solidt argumentere for, at hele systemet er bundkorrupt, hvilket yderligere spiller ind i hans plan om at skifte de bureaukratiske medarbejdere ud med loyalister til den potentielle republikanske præsidentkandidat.

Inkompetencen skinner igennem hos anklagerne, der siden 2021 har undersøgt og bygget sagen op om valgsvindel mod Trump. Nu er det simpelthen et personligt forhold, som forventes at blive tage yderligere stilling til om et par uger, der kan spænde ben for en sag, som potentielt kan tjene til retfærdigheden.

Trump er i øjeblikket i den bedste position, men hvis man kender til amerikansk politik, så udvikler sagen sig nok drastisk. Ligesom tilfældet er det i New York, hvor Trump fredag blev kendt skyldig for forretningssvindel i et civilt søgsmål, der har udmundet sig i en bødestraf på svimlende 354 millioner dollars. Det kommer oveni de knap 84 millioner dollars, han skal betale i erstatning til journalisten E. Jean Carroll for bagvaskelse i forbindelse med et civilt søgsmål om voldtægt.