Biden lød for første gang som en præsident, der er kampklar

Den årlige State of the Union Address giver den siddende præsident muligheden for at kommunikere direkte til millioner af amerikanere. Dette års State of the Union Address var præsident Bidens hidtil vigtigste.

Præsidentens State of The Union Address er en årlig begivenhed, men dette års tale var Joe Bidens absolut vigtigste. Ikke nok med at talen lå midt i et valgår, gjorde den øgede fokus på Bidens alder, at det ikke kun var talen, der blev gennemanalyseret, men også måden, han fremførte talen på.

Biden i valgkamp

Efter Super Tuesday har Biden set skriften på væggen, og han holdt en tale klart rettet mod Donald Trump som sin kommende modstander. Dette var ingen forsonlig tale. Det var en kampagnetale rettet imod Trump.

Biden forsøgte at balancere det at tale sine egne resultater op med at understrege truslen mod demokratiet, som han mener, Trump udgør. Normalt giver State of The Union-talen en mulighed for at samle nationen og tale til hele befolkningen uden modstand fra oppositionen. Denne gang var der tydeligvis gået valgkamp i den, da talen bestemt ikke var samlende. Den var i lige så høj grad en tale imod Trump end for sin egen regering.

Biden talte i store vendinger om, hvilken trussel 6. januar 2021 var mod det amerikanske demokrati og kom i denne sammenhæng med en af talens bedste citater:

”Du kan ikke kun elske dit land, når du vinder.”

Biden fik også gjort Trump direkte ansvarlig for at tilbagerulle retten til fri abort. Det er en sandhed med modifikationer, men abort og Trumps trussel mod USA’s demokrati er Bidens stærkeste kort i denne valgkamp.

Talen var i det hele taget præget af store principper mere end enkelte politiske forslag. Da Joe Biden fremhævede demokrati og frihedsrettigheder, som noget USA burde stå op for, følte man sig hensat til Obama-årene.

Lavt sammenligningsgrundlag

Joe Bidens tale var en succes i den forstand, at han ikke kludrede i ordene og virkede energisk. Det skyldes hovedsageligt de lave forventninger, han selv har skabt.

Vi er vant til at se Biden fremstå alt for gammel til sit job. Så på den måde kan man sige, at Biden brillierede ved et lavt sammenligningsgrundlag. For at undgå hånlige ”Sleepy Joe”-bemærkninger gik Biden i den helt anden grøft. Denne gang virkede han nærmest påtaget energisk. Biden forsøgte at vinkle sin alder til noget positivt ved at nævne, at det ikke handler om, hvor gammel man er, men hvor gamle ens idéer er.

Det budskab ville gå igennem, hvis ikke aldersspørgsmålet om Biden tog udgangspunkt i hans helbred mere end hans politik. Udtalelsen gav dog Biden endnu en chance for at lægge afstand til Trump.

Politiske budskaber

Som nævnt var Bidens tale ikke stærk på konkrete politiske budskaber. De politiske budskaber, han dog kom med, handlede om højere skat til de rigeste, klimaforandringer og våbensikkerhed. Med disse emner lænede Biden sig mod den venstreorienterede del af sit parti. Han åbner dog en ladeport af spørgsmål om immigration og kriminalitet, der ikke blev adresseret fyldestgørende.

Biden graver i republikansk grøft

Det var især interessant at se Joe Biden citere Ronald Reagans ”Tear down this wall”-citat i forbindelse med krigen i Ukraine. Dette var et veltænkt forsøg på at grave i den splittelse mellem de traditionelle republikanere og Trump-tilhængere, der er i Det Republikanske Parti.

Det må have gjort særligt ondt på dele af det republikanske publikum at høre deres hovedfjende citere Reagan som modsætning til deres eget parti.

Endelige vurdering

Med undtagelse af sparsom konkret politik var Bidens State of The Union 2024 en god tale.

Joe Biden holdt en brandtale mod Trump og hans støtter, som vil kunne fortsætte de næste otte måneder. Talen var retorisk stærk. Biden vidste, hvor hans modstandere stod svagest, og fremførte en overordnet vision for sit Amerika.

Det er en skam, at fokus stadig vil ligge på Bidens alder, for i går nat lød han for første gang som en præsident, der er kampklar.

Se hele talen her:

Læs også: