Biden og Trump har Georgia og immigration i tankerne

Det er ikke tilfældigt, at Joe Biden og Donald Trump i weekenden aflagde visit i netop delstaten Georgia på samme tid med noget nær samme agenda.

“Georgia on my mind” sang Ray Charles i 1960, der gjorde nummeret af samme navn fra 1930 til en evergreen. At have Georgia i tankerne må man så sandelig også sige, at både Joe Biden og Donald Trump har. Henholdsvis Demokraternes og Republikanernes de facto præsidentkandidater var nemlig begge lørdag på smuttur i delstaten i syd.

Knap 100 kilometer adskilte de to kamphaners optrædener, hvor Biden gjorde sine hoser grønne over for vælgerne i metropolen Atlanta, mens Trump figurerede i Marjorie Taylor Greene-land i delstatens nordvestlige egn.

Biden gentog ved sit visit parolerne fra sin State of the Union-tale torsdag om, at landets demokrati er i fare ved fire år mere med Trump. Trump zoomede ditto ind på demokratiets sammenhængskraft og faren hertil ved fire år mere med Biden ved roret til sit rally.

Laken Riley

For Trump og co. blev der især slået på tromme for strammere grænsepolitik i kølvandet på drabet på Laken Riley i delstaten, angiveligt i hænderne på en udokumenteret immigrant fra Venezuela. Hertil kurtiserede Trump venner og familie til Riley, som de fleste amerikanere er kommet på fornavn med, efter det (MAGA-)republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene gjorde sig særligt bemærket ved at dele stickers ud med hendes navn på i forbindelse med Bidens State of the Union-optræden.

I sin SOTU-tale reagerede Biden tilmed på Taylor Greenes tilråb fra salen ved at kalde den angivelige morder for “illegal”, hvilket han senere har beklaget i et interview med nyhedskanalen MSNBC.

Selvom Biden ved sin Georgia-optræden gjorde sit for at henlede vælgernes opmærksomhed på Trumps historik med racistiske udtalelser om immigranter, så pralede det godt og grundigt af på Trump, der omvendt i forbindelse med sit rally i delstaten i praksis skød skylden for Rileys mord på Biden.

Immigration som hovedtema

Hvis man skulle anslå et hovedtema for dette års præsidentvalg, kunne immigration sagtens være ét af dem. Faktisk er det at finde i toptre over vigtigste valgemner for de amerikanske vælgere, hvis man spørger en national NPR/PBS NewsHour-måling fra forrige måned (sammen med demokrati og inflation).

Kigger man dertil på styrkeforholdet mellem Biden og Trump i forhold til at kunne håndtere netop immigrationsspørgsmålet bedst, indikerer størstedelen af vælgerne, at de foretrækker Trump over Biden til opgaven ifølge en februar-meningsmåling fra ABC.

I et valg, hvor alt imidlertid tyder på, at det bliver tæt, kan enkeltsager som Rileys potentielt bidrage til vælgernes samlede vurdering af kandidaterne, når de skal sætte deres kryds til november. Især i netop en delstat som Georgia, Rileys hjemstat, som Biden blev den første demokrat siden 1992 til at vinde i 2020 med blot omtrent 12.000 stemmer flere end Trump. Et faktum Trump som bekendt bestred og potentielt snart skal stå skoleret over for en jury for, hvilket er endnu en ubekendt i kampen om nøglerne til Det Hvide Hus, da kun 20 procent af vælgerne ifølge en Reuters-måling fra januar har tilkendegivet, at de ville stemme på Trump, hvis han skulle gå hen og blive kendt skyldig for diverse ulovligheder, han nu er anklaget for.