Hvor længe kan Johnson forlade sig på Demokraterne, før hammeren falder?

Det interne pres på Mike Johnsons formandskab stiger, alt imens han endnu en gang ser ud til at måtte fæste lid til Demokraterne, hvad angår støtte til Ukraine.

Efter måneders tovtrækkeri ser det nu endelig ud til, at en hjælpepakke til blandt andre Ukraine, der for nuværende slider hårdt med det på slagmarken, snart kan komme til en afstemning i Kongressen.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Mike Johnson, annoncerede i går mere præcist tre lovpakker, der foruden Ukraine også vil sende støtte til Israel samt allierede i indo-stillehavsområdet, navnlig Taiwan.

Ifølge CNN har lovpakkerne en samlet værdi på 95 milliarder dollars, hvilket er noget nær det samme, Senatet tidligere er mislykket med at fremsætte.

Langt størstedelen af de penge (61 milliarder dollars for at være helt præcis) lægges op til at skulle sendes til Ukraine, mens Israel og allierede i indo-stillehavsområdet ville stå til at modtage henholdsvis 26 milliarder og 8 milliarder dollars.

Nogle af midlerne er skruet sammen som lån, hvilket skal ses som en opblødning over for Donald Trump og sine politiske disciple, der de facto slog den føromtalte tidligere bestræbelse på amerikansk assistance til hårdtprøvede allierede ihjel med kravet om, at den i så fald skulle skræddersyes som lån.

Formandskab i tovene

Præsentationen af lovforslagene blev spundet omkring nødvendigheden af amerikansk handlekraft og styrke i en tid, hvor USA ifølge formanden viser ingen af delene under Bidens lederskab.

Formand Johnsons forsøg på så at vise amerikansk handlekraft og styrke kan dog imidlertid ende som en politisk fuser, for alt imens han nu endelig har rykket udenlandsk bistand frem på dagsordenen i skæret af stadig mere autoritær aggression rundt om i verden, stiger det interne pres samtidig på formanden.

Tirsdag tilsluttede det republikanske kongresmedlem Thomas Massie sig nemlig sin partifælle Marjorie Taylor Greene, der i kølvandet på, at Johnson i sidste måned måtte fæste lid til Demokraterne for at forhindre en nedlukning af det føderale statsapparat, har stillet et forslag om at give Johnson sparket i udsigt – en mekanisme, der blev vedtaget i forbindelse med Kevin McCarthys formandskab i starten af 2023.

Foruden har navnlig kongresmedlemmer fra den yderste højrefløj af Det Republikanske Parti som Matt Gaetz, hovedarkitekt bag McCarthys fald tilbage i efteråret, samt Chip Roy været ude med riven oven på gårsdagens begivenhed og erklæret, at de ikke agter at stemme for Johnsons forslag.

Derfor ser det endnu en gang ud til, at Johnson, der i forvejen råder over et forsvindende lille flertal i Repræsentanternes Hus, må sætte sin lid til demokratisk opbakning for at få lovpakkerne igennem, hvilket inklusionen af 9 milliarder dollars til humanitær bistand til katastrofeområder som Gaza blandt andre også er et klart udtryk for.

Spørgsmålet er imidlertid, hvor længe Johnson kan blive ved med at forlade sig på Demokraterne, før hammeren falder. Det blev i hvert fald forgængeren McCarthys politiske endeligt – til trods for, at han ligesom Johnson nød opbakning fra partiets spydspids:

Læs også: