Maryland-guvernør vasker tavlen ren for næsten 200.000 cannabis-dømte borgere

Beslutningen fra guvernøren betyder, at tidligere straffede nu får en stribe rettigheder tilbage, såsom at kunne arbejde i det offentlige og bo almennyttigt.

USA’s eneste og Marylands første sorte guvernør, demokraten Wes Moore, benådede mandag hele 175.000 af delstatens borgere for tidligere cannabis-relaterede domme. Det skriver AP.

Det sker, efter et flertal af borgerne i Maryland stemte for at legalisere rekreativ brug af cannabis ved midtvejsvalget i 2022.

Guvernøren går på cirka 26 minutter inde i videoen.

Maryland har sammen med 23 andre delstater samt Washington, D.C. legaliseret brugen af cannabis til rekreative formål. Ifølge en rapport fra The Congressional Research Service kan en dom for brug og besiddelse af cannabis fratage den dømte en række rettigheder, såsom at eje et skydevåben, bo almennyttigt og arbejde i den offentlige sektor samt militæret med mere.

I sin benådningstale stillede Wes Moore skarpt på netop disse konsekvenser, som han ser rammer sorte disproportionalt som konsekvens af USA’s mangeårige såkaldte krig mod narkotika.

“Det (benådningerne, red.) ændrer ikke ved det faktum, at sandsynligheden for at blive arresteret for cannabis-forseelser var tre gange mere sandsynligt for sorte borgere i Maryland end for hvide, før det (cannabis, red.) blev lovligt. Det ændrer ikke ved det faktum, at det at have en cannabis-relateret dom betyder, at alt ved livet er sværere, lige fra bolig over arbejde til uddannelse,” lød det blandt andet fra guvernøren, hvis handlinger følger i slipstrømmen af en række demokratiske guvernører, der på foranledning af præsident Joe Biden er gået lignende til værks omkring cannabis.

Tilbage i oktober 2022 benådede Biden nemlig borgere dømt for besiddelse af cannabis under føderal lov og opfordrede landets guvernører til at gøre det samme i forhold til borgere dømt for cannabis-forseelser under delstatslovgivning.

En rapport fra The American Civil Liberties Union anslår, at der hvert år bliver brugt omkring 3,6 milliarder dollars på håndhævelse af cannabis-love i USA. Selvom brug af cannabis er lige så almindeligt for sorte som hvide amerikanere, så er chancen for at blive anholdt for besiddelse af cannabis 3,73 gange større for sorte i USA.

Du kan læse meget mere om Biden-administrationens nyeste tiltag i forhold til cannabis lige her:

Læs også: