Derfor kan J. D. Vance gøre Trump til præsident

Donald Trump har annonceret J. D. Vance som sin vicepræsidentkandidat. Andreas Brunebjerg Jørgensen tegner et portræt af Ohio-senatoren og giver syv grunde, til hvorfor Vance kan gøre Trump til præsident igen.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

James David Vance, bedre kendt som J. D. Vance, er en amerikansk forfatter, jurist og
politiker, der har gjort sig bemærket både i litterære og politiske kredse. Født den 2. august 1984 i Middletown, Ohio, voksede Vance op i en arbejderklassefamilie, hvor han oplevede mange af de udfordringer, der er typiske for det såkaldte Rustbælte – en region kendt for sin økonomiske nedtur og sociale problemer i kølvandet på industriens fald.

Tidlige år og uddannelse

Vances barndom var præget af ustabilitet. Hans mor kæmpede med stofmisbrug, og hans far forlod familien, da Vance var ung. Disse forhold betød, at Vance tilbragte en stor del af sin opvækst hos sine bedsteforældre, som han anerkender for at have givet ham en form for stabilitet og støtte. Hans bedstemor, kendt som Mamaw, var en særlig vigtig figur i hans liv og spillede en central rolle i hans senere succes.

Efter at have afsluttet high school meldte Vance sig til United States Marine Corps, hvor han tjente i Irak. Denne oplevelse gav ham både disciplin og et bredere perspektiv på verden. Efter sin tjeneste gik Vance på Ohio State University, hvor han tog en bachelorgrad i statskundskab og filosofi. Herefter fortsatte han med at studere på Yale Law School, hvor han fik sin juridiske eksamen. Det var her, han mødte sin mentor, professor Amy Chua, som opfordrede ham til at skrive om sin bemærkelsesværdige barndom.

Hillbilly Elegy

I 2016 udgav Vance derfor sin erindringsbog Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis. Bogen blev hurtigt en bestseller og kastede lys over de socioøkonomiske udfordringer i USA’s Rustbælte-region. Gennem personlige anekdoter og familiehistorier beskriver Vance de komplekse problemer, som arbejderklasse-amerikanere står over for, herunder fattigdom, stofmisbrug og mangel på uddannelsesmuligheder.

Hillbilly Elegy blev ikke kun en litterær succes, men også et vigtigt kulturelt skriv, der gav mange amerikanere et indblik i en ofte overset del af landet. Bogen blev rost for sin ærlige og usentimentale skildring af livet i arbejderklassen, men den blev også kritiseret for at give en ensidig fremstilling af årsagerne til problemerne i Rustbælet.

Politiske karriere

Efter succesen med Hillbilly Elegy blev Vance en fremtrædende stemme i den offentlige debat om arbejderklassens udfordringer og USA’s socioøkonomiske kløfter. Hans politiske synspunkter har udviklet sig over tid, og han har bevæget sig fra at være kritisk over for nogle aspekter af den konservative bevægelse til at blive en åbenlys støtte for Donald Trump og trumpismen.

I 2021 annoncerede Vance sit kandidatur til det amerikanske senat for Ohio. Hans kampagne fokuserede på at repræsentere arbejderklassen og tackle de udfordringer, som han selv har beskrevet i sin bog. Han lovede at bekæmpe det, han ser som elitens og globalisternes dominans over amerikansk politik og økonomi.

Personlige liv og værdier

Vance er gift med Usha Chilukuri Vance, som også er jurist. Parret mødtes på Yale Law School og har tre børn sammen. De bor i Cincinnati, Ohio, hvor de er aktive i det lokale samfund.

Vances værdier er dybt forankret i sine oplevelser fra barndommen og sin tid i militæret. Han taler ofte om betydningen af familie, ansvar og hårdt arbejde, og hvordan disse værdier kan hjælpe med at overvinde selv de sværeste udfordringer. Hans personlige rejse fra fattigdom til succes er blevet brugt som et symbol på den amerikanske drøm, selvom han også erkender de strukturelle barrierer, der gør denne rejse vanskelig for mange.

Kritik og kontroverser

Vance har dog ikke undgået kritik. Hans skiftende politiske synspunkter og stærke støtte til Donald Trump har fået nogle til at beskylde ham for at skifte politisk holdning for ofte. Derudover har Hillbilly Elegy modtaget kritik for at simplificere komplekse sociale problemer og give individet for meget ansvar for strukturelle udfordringer i USA.

Alligevel forbliver Vance en indflydelsesrig stemme i amerikansk politik og kultur, og nu er han altså Donald Trumps vicepræsidentkandidat. Hans evne til at sætte ord på arbejderklassens bekymringer og hans egen rejse fra fattigdom til den politiske magtelite gør ham til en unik figur i det moderne USA.

Syv grunde til, Vance kan gøre Trump til præsident igen

  1. Appel til arbejderklassen: Vance har en baggrund fra arbejderklassen i Ohio, en
    central stat i Rustbælte-regionen. Hans personlige historie og erfaringer fra en hårdtramt økonomisk region kan ræsonnere med vælgere, der føler sig overset af
    traditionelle politikere. Dette kan styrke Trumps appel til arbejderklassen i hele
    Midtvesten, hvor mange vælgere er blevet påvirket af industriens tilbagegang
  2. Opioidkrisen: Vance har arbejdet med en velgørenhedsorganisation mod opioider, hvilket giver ham en troværdig stemme i bekæmpelsen af en krise, der har ramt Midtvesten hårdt. Hans indsats på dette område kan tiltrække vælgere, der er berørt af opioidkrisen og søger ledere, der tager problemet alvorligt.
  3. Den lokale forbindelse og troværdighed: Som en Ohio-borger og forfatter af en bog, der fokuserer på Midtvestens udfordringer, har Vance en autentisk forbindelse til regionen. Denne lokale forbindelse kan hjælpe med at mobilisere vælgere, der måske er skeptiske over for kandidater udenfor regionen.
  4. Intellektuel dybde og kommunikative evner: Vance er en Yale-uddannet jurist og har vist sig som en effektiv kommunikator. Hans evne til at formulere politiske visioner og debattere komplekse emner kan være en fordel for Trump-kampagnen, især i forhold til at nå ud til mere veluddannede vælgere, der ønsker dybere indsigt i politiske spørgsmål.
  5. Støtte til Trumps politikker: Vance har konsekvent støttet Trumps politikker og adfærd, hvilket sikrer, at han vil være en loyal medspiller. Hans forsvar for Trump kan hjælpe med at styrke basens tillid og sikre, at vælgerne ser en sammenhængende og samlet front i kampagnen.
  6. Strategisk betydning af Ohio: Ohio er en nøglestat, og en kandidat fra staten kan have en betydelig indflydelse på valget. Ved at vælge Vance som sin vicepræsidentkandidat kan Trump øge sine chancer for at vinde Ohio og dermed forbedre sine muligheder i hele Midtvesten.
  7. Forbindelse til Silicon Valley og innovation: Selvom Midtvesten ofte ses som industrielt, er der voksende interesse i teknologi og innovation. Vances baggrund i Silicon Valley kan tiltrække vælgere, der er interesseret i økonomisk udvikling og teknologisk fremskridt.

Støt USA-nyt: