Bidens dom efterlader Trumps argument ude i tovene

Hunter Biden er det første barn af en siddende amerikansk præsident, der er blevet kendt skyldig i at have begået kriminalitet. Skidt nyt for Donald Trump.

Joe Bidens søn, Hunter Biden, risikerer op til 25-års fængselsstraf efter i går at være blevet fundet skyldig i tre anklagepunkter, som relaterer sig til køb og besiddelse af et våben som stofmisbruger, hvilket er ulovligt i USA, i en føderal straffesag i delstaten Delaware.

“Jeg er præsident, som jeg sagde i sidste uge, men jeg er også far,” lød det fra Joe Biden ifølge Politico oven på sin søns dom, der skriver sig ind i en i forvejen tragisk familiehistorie for Biden, der mistede sin kone og datter i et trafikuheld i 1970’erne og sin søn Beau Biden til cancer i 2015.

Præsidenten, som i sidste uge slog fast, at han ikke ville benåde sin søn, skulle han blive fundet skyldig, fortsatte med at understrege sin stolthed over sin søn for ellers at have overvundet sin mangeårige stofafhængighed.

“Som jeg også sagde i sidste uge, så kommer jeg til at acceptere udfaldet af sagen og fortsat respektere retsprocessen, alt imens Hunter (Biden, red.) overvejer at anke dommen,” tilføjede Joe Biden, hvilket står i skærende kontrast til sin republikanske modstander, der har brugt vendinger som “snyd” og “skammelig” om sin egen dom i New York-sagen om svindel med bogføring og tys-tys-penge til en pornostjerne.

Salgbarheden ved Donald Trumps argument om, at USA’s juridiske system er vendt imod ham på Joe Bidens foranledning mister imidlertid tyngde, nu hvor præsidentens egen søn er kommet i fedtefadet i en sag rejst af USA’s justitsministerium, som i øvrigt også retsforfølger Biden junior for rod med skat. Den retssag er sat til at begynde i september.

Gårsdagens dom mod Hunter Biden holdt dog ikke Team Trump fra at fortsætte i vante konspiratoriske gænge.

Kamp om narrativ

Strafudmålingen forventes at finde sted omkring en måned før valget i november, hvilket krydret med sønnikes forestående skattesag i september rejser flere potentielle problemstillinger for Joe Bidens i forvejen hårdtprøvede genvalgskampagne.

Først og fremmest tørner han sammen med Donald Trump til den første tv-debat mellem de to de facto præsidentkandidater om lige over to uger.

Med sin egen dom dugfrisk i erindringen hos vælgerne er Trump fanget mellem to stole, men vil under alle omstændigheder uomtvisteligt fremhæve uretfærdigheden ved sin egen dom samt Hunter Bidens ifølge Trump vildledende dom i relation til Republikanernes mere overordnede fortælling om familien Biden som værende korrupt og kriminel.

Ligeledes vil Joe Biden formentlig fremhæve Trumps nylige dom og uomtvisteligt påtale hans konstante underminering af USA’s retsvæsen.

Hvem af de to, der får mest held med at bryde igennem over for vælgerne med sin fortælling om standen af USA’s juridiske system, vides af gode grunde ikke endnu.

På nuværende tidspunkt melder de fleste meningsmålinger imidlertid om dødt løb mellem de to kamphaner forud for valget, som altså finder sted om under fem måneder, til trods for, at tidligere meningsmålinger har indikeret potentiel vælgerflugt, hvis Trump blev kendt skyldig i en af sine mange retssager.

Læs også: