Tænk, hvis det var sådan, man førte valgkamp herhjemme

Hvad nu hvis Mette Frederiksen tyrede en håndbold i hovedet på Jakob Ellemann, holdt legestue med Lars Løkke i et 100-meterløb og gav den som kæk udspørger i Søren Papes nylige annus horribilis-tv-interview?

I lørdags så jeg det her.

Kilde: X

Dagen efter det her.

Kilde: X

I morges så det her.

Kilde: X

Selvom USA’s 45. præsident – og for nuværende Republikanernes klare bud på landets 47. også – er kendt for at gå noget ukonventionelt til værks, strejfede tanken mig alligevel, da jeg så weekendens byge af videoer mod Joe Biden fra Trump-lejren: hvad nu hvis det var sådan, politiske kampagner foregik på herhjemme?

Hvad nu hvis Mette Frederiksen udskiftede leverpostejslogikkens opdateringer om vinduespudsning, makrelmadder og det brede samarbejde henover midten med videoer, hvor hun i stedet tyrer en håndbold i hovedet på Jakob Ellemann, holder legestue med Lars Løkke i et 100-meterløb og giver den som kæk udspørger i Søren Papes nylige annus horribilis-tv-interview?

Ville det være underholdende? Ja. Ville det være godt for sammenhængskraften? Nej.

Ifølge Pew Research Center er graden af mishag i USA over for sin politiske modpart steget fra 21 procent i 1994 til 62 procent i 2022 blandt republikanere, mens den er gået fra 17 til 54 procent i samme tidsperiode for demokratere. Kurven stiger for alvor omkring præsidentvalget i 2016, hvor Donald Trump som bekendt ændrede spillereglerne til ukendelighed og gjorde sin lykke ved netop at angribe politiske modstandere med liden flatterende øgenavne og injurierende rygter.

“Lying Ted”, hvis far var involveret i mordet på JFK, “Crooked Hillary”, der skulle bag lås og slå, og en vis “loser”, der ikke var nogen krigshelt, er blot en mindre løs sammenkædning af Trumps greatest hits anno 2016-valgkampen.

“Basement Biden”, “Beijing Biden”, “Crooked Joe Biden”, “Sleepy Joe” og “Slow Joe” hedder det sig så i dag. For Trump har kært barn mange navne.

I Danmark er det tværpolitiske samarbejde rykket tættere frem i bussen (godt nok uden at nyde stor succes i befolkningen, men ikke desto mindre er pointen, at man trods alt har gjort forsøget på at nærme sig hinanden).

Kilde: Statsministerens Instagram-konto

I USA er kløfterne kun blevet dybere og den politiske mudderkastning værre. Og det er Biden – på mindre flamboyant manér end Trump, bevares – for så vidt også med til at bestyrke:

Kilde: YouTube