Republikansk jordskredssejr i Louisiana

Republikanerne dominerer igen i det dybe Syden, efter Jeff Landry i weekenden vandt guvernørvalget i Louisiana. Et vink med en vognstang om 2024?

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

Jeff Landry, som er republikaner og justitsminister i delstaten Louisiana med støtte fra tidligere præsident Donald Trump, vandt i weekenden guvernørvalget i staten, hvor han besejrede en række forskellige kandidater.

Landrys sejr er en kæmpetriumf for Republikanerne, der nu får nøglerne til guvernørkontoret i staten for første gang i otte år. Jeff Landry kommer altså til at erstatte den siddende guvernør, John Bel Edwards, som ikke kunne genopstille, da han havde opbrugt alle sine valgperioder.

John Bel Edwards var ellers den eneste demokratiske guvernør i “The Deep South,” som inkluderer staterne Louisiana, Mississippi, Texas, Alabama, Georgia og South Carolina – vel at mærke en demokrat af den gamle skole i Syden, der ifølge CNBC blandt andet underskrev en lov om at gøre retten til abort ulovlig (uden undtagelse for incest og voldtægt) i fjor – men nu styres alle staterne i området altså af republikanske guvernører.

“Resultaterne fra dagens valg indikerer, at vores stat står samlet,” udtalte Jeff Landry under sin sejrstale lørdag aften. “Det er et wake up-call og en besked, som alle bør høre højt og tydeligt: Vi, befolkningen i denne stat, forventer mere af vores regering i fremtiden.”

Ved at opnå mere end halvdelen af stemmerne undgik Jeff Landry den forventede anden valgrunde i henhold til Louisianas jungle primary-system. Senest, hvor der ikke var en anden valgrunde i Louisiana, var i 2007 og 2011, da Bobby Jindal, en republikaner, blev valgt som statens øverste leder.

Den kommende guvernør, som fejrede sin sejr sammen med tilhængere under en valgfest i Broussard, Louisiana, beskrev valget som “historisk”.

Kilde: YouTube

En konservativ guvernør tager over

Jeff Landry, der er 52 år gammel, har øget justitsministerrollens politiske magt i Louisiana, siden han tiltrådte embedet i 2016. Han har blandt andet brugt sin stilling til at fremme konservative politiske synspunkter, og dette vil han fortsætte med som guvernør.

På det seneste er Landry kommet i rampelyset på grund af sin stærke støtte til kontroversielle love i Louisiana, herunder et forbud mod kønsbekræftende medicinsk behandling til transkønnede unge, et de facto total abortforbud samt en lov, der begrænser unges adgang til “seksuelt eksplicit materiale” på biblioteker, hvilket modstandere frygter vil ramme LGBTQ+-bøger.

Jeff Landry har gentagne gange kollideret med den altså nu afgående demokratiske guvernør John Bel Edwards om statelige spørgsmål, herunder LGBTQ-rettigheder, statslige finanser og anvendelse af dødsstraf.

Samtidig har republikaneren også været involveret i nationale kontroverser, herunder kampen mod præsident Joe Bidens politikker, der begrænser olie- og gasproduktion i staten samt krav om COVID-19-vaccine.

Betydningen af Donald Trumps støtte

Før sin tid som statsadvokat tilbragte Jeff Landry to år i Washington D.C. fra 2011, hvor han repræsenterede Louisianas 3. kongresdistrikt i Repræsentanternes Hus. Inden sin politiske karriere tjente han i 11 år i Louisiana National Guard og arbejdede også som lokal politibetjent, sheriff og advokat.

I løbet af guvernørvalgkampen blev Landry betragtet som den tidlige favorit og fik støtte fra prominente republikanere, herunder Donald Trump og flertalslederen for Republikanerne i Repræsentanternes Hus, Steve Scalise. Derudover havde han en betydelig fundraising-fordel i forhold til resten af feltet i hele valgkampen.

Jeff Landry har gjort det klart, at en af sine højeste prioriteter som guvernør vil være at tackle kriminalitet i de urbane områder, hvor ellers ikoniske byer New Orleans og hovedstaden Baton Rouge kæmper med enorm meget kriminalitet.

Jeff Landrys kampagne fokuserede på at bekæmpe den høje kriminalitet i Louisiana. Kilde: YouTube

Bekæmpelse af kriminalitet

Han har fremmet en hård linje i kriminalitetsbekæmpelsen, som omfatter øget “gennemsigtighed” i retssystemet og vedvarende støtte til dødsstraf. Louisiana har på nuværende tidspunkt en af de højeste mordrater pr. indbygger i USA.

Under valgkampen blev Jeff Landry udsat for politiske angreb fra modstandere på sociale medier og i interviews, hvor han blev beskyldt for at udvise aggressiv adfærd og for anklager om hemmelige politiske aftaler for at opnå støtte. Han blev også kritiseret for sin manglende deltagelse i diverse tv-debatter.

Blandt de andre kandidater på stemmesedlen var den republikanske statsenator Sharon Hewitt, Hunter Lundy, en advokat baseret i Lake Charles, der stillede op som uafhængig, og den republikanske statskasserer John Schroder. Dog var Landrys største udfordrer demokraten Shawn Wilson, som er tidligere chef for Louisianas transport- og udviklingsafdeling.

Wilson, der blev nummer to i valget, udtalte under sin tale, hvor han anerkendte nederlaget, at han havde kontaktet Jeff Landry for at lykønske ham med sejren. Demokraten bad den kommende guvernør om at bevare Medicaid-udvidelsen, øge lønningerne for lærere og sørge for en uddannelse af statens børn.

“Louisianas borgere har talt, eller undladt at tale, og truffet en beslutning,” sagde Wilson.

Se hele hans tale her:

Kilde: YouTube

Jeff Landry bliver altså blot den blot fjerde republikanske guvernør i Louisiana siden Rekonstruktionstiden efter den amerikanske borgerkrig, og hans valgsejr kan meget vel være et tidligt pejlemærke for vælgernes entusiasme omkring Det Republikanske Parti frem mod præsidentvalget i 2024.