Økonomisk hjælp til Denvers handicappede hjemløse

USA har et problem med hjemløshed. I Denver har man besluttet sig for at gøre noget ved problemet én gang for alle.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

Hvis du for nylig har besøgt USA, kommer det nok ikke som nogen stor overraskelse, at mange amerikanske storbyer har et stigende problem med hjemløshed. På mange gadehjørner ligger hjemløse i deres telte eller på fortovene og sover. Det kan være et ubehagelig syn for mange, og især for danskere, der ikke er vant til sådan en grad af hjemløshed.

Ifølge The Department of Housing and Urban Development havde 582.000 amerikanere intet hjem i løbet af 2022. Slemt står det især til i Denver, hovedstaden i Colorado. Det står faktisk så slemt til, at byens nyvalgte borgmester, Mike Johnson, i sommer var ude og kalde den stigende hjemløshed for en nødsituation.

Økonomisk hjælp til Denvers handicappede hjemløse

Mandag godkendte Denvers byråd en betydelig investering på næsten 5 millioner dollars i kampen mod byens hjemløshed, med fokus på en ofte overset gruppe – de handicappede hjemløse. Det anslås, at op til 20 procent af Denvers hjemløse befolkning kan kvalificere sig til det såkaldte “Mission Supports”-program.

Programmet er skræddersyet til at hjælpe de hjemløse, der også kæmper med intellektuelle og udviklingsmæssige handicaps. Målet er at yde støtte til dem, der blev diagnosticeret med et handicap før deres 22. fødselsdag, og det omfatter adgang til en række vigtige tjenester.

Disse tjenester inkluderer hjælp til at få handicapydelser, adgang til en læge, juridisk bistand og værgemål, når det er nødvendigt, samt muligheden for permanent bolig, når den er tilgængelig.

Den øgede investering, der blev godkendt mandag, tilføjer næsten 5 millioner dollars til en eksisterende kontrakt med Rocky Mountain Human Services, hvilket bringer den samlede kontraktsum op på imponerende 67.413.600 dollars.

Denne investering kommer som en del af Denvers nødsituation med hjemløse, som altså blev erklæret af borgmester Mike Johnson, der har forpligtet sig til at give husly til intet mindre end 1.000 hjemløse inden udgangen af 2023.

Borgmester Mike Johnson har allerede formået at indkvartere 183 mennesker med planer om at skaffe boliger til endnu flere. Det er en betydningsfuld milepæl i kampen mod hjemløshed i Denver, men der er stadig lang vej endnu.

USA’s problem med hjemløshed

Hjemløshed i USA er et problem, som har plaget nationen i årevis. Tallene varierer fra stat til stat og by til by. De hjemløse inkluderer både enkeltpersoner og familier, og de står over for en bred vifte af udfordringer, herunder adgang til mad, sundhedspleje og sikre steder at sove.

Årsagerne til hjemløshed er komplekse. Mange amerikanere bliver smidt ud af deres bolig på grund af økonomiske vanskeligheder, arbejdsløshed, psykiske lidelser, stofmisbrug og manglende støtte fra familie og samfund.

En af de største udfordringer er de stigende boligpriser og husleje i mange byer. Selvom boligmarkedet boomer, kan folk med lave indkomster ofte ikke følge med og risikerer at skulle gå fra hus og hjem.

Dette problem er især tydeligt i storbyområder som Los Angeles, San Francisco, New York City og altså Denver, hvor huslejepriserne kan være ude af trit med indkomsten for mange beboere.

Mangel på tjenester og støtte

Manglen på adgang til nødvendige tjenester er også en væsentlig barriere for hjemløse. Det omfatter psykiatrisk behandling, narkotikabehandling, arbejdsmuligheder og midlertidige boliger. Mange hjemløse mangler den nødvendige hjælp til at genopbygge deres liv og komme tilbage på fode.

Som Denver har mange andre byer og samfund arbejdet hårdt på at tackle hjemløshedsproblemet. Der er oprettet midlertidige husly og væresteder for hjemløse, og programmer forsøger at forbinde dem med nødvendige tjenester. Men de økonomiske midler er ofte utilstrækkelige til at imødekomme behovene for den voksende hjemløse befolkning.