En løsgående Kennedy

Normalt er en løsgænger i et præsidentvalg ikke værd at bruge meget tid på, men det er Robert F. Kennedy Jr.

Den 9. oktober 2023 annoncerede Robert F. Kennedy Jr., at han ville fortsætte sin præsidentkampagne som uafhængig kandidat. Dermed brød han med sin families historiske arv til Det Demokratiske Parti.

Beslutningen blev taget efter en periode med manglende omtale og beskeden opbakning til Kennedys kampagne som demokrat.

Dramaet omkring Kennedy Jr.’s udmelding er et afsnit af Dallas og Succession værdigt, da store dele af Kennedy-dynastiet efterfølgende slog hånden af Robert i dette X-opslag:

Kilde: X

”Bobby deler måske det samme navn som vores far, men han deler ikke de samme værdier, visioner eller dømmekraft.”

Sådan lød den hårde melding fra store dele af søskendeflokken.

“Ødelægge det for dem begge”

Hvis man har fulgt med i Robert F. Kennedy Jr.’s karriere, ved man også, at han altid har været lidt af en afstikker i sit parti. Det skyldes blandt andet hans hang til konspirationsteorier og vaccinemodstand. På grund af sit efternavn og baggrund i Det Demokratiske Parti kan man fristes til at tro, at Kennedy Jr.’s uafhængige kandidatur kun er til gene for Joe Biden, men i virkeligheden har han en række holdninger, der ligger tættere på Republikanerne end Demokraterne. Derfor har hans kandidatur også fået en række republikanere op i det røde felt, skriver AP.

Det passer imidlertid helt i tråd med Robert F. Kennedy Jr.’s mantra:

”Min intention er at ødelægge det for dem begge (Demokraterne og Republikanerne, red.).”

Normalt er en løsgænger i et præsidentvalg ikke værd at bruge meget tid på, men denne gang er begge sandsynlige præsidentkandidater (Biden og Trump) så upopulære, og de seneste valg har begge været så tætte, at en løsgænger meget vel kan være med til at svinge valget til den ene eller anden side med blot nogle få stemmer – og faktisk skal vi helt tilbage til Ross Perot i 1996 for at finde en løsgænger, med så ifølge CNN høje meningsmålinger som Kennedy.

Kilde: YouTube

Blandet succes 

På trods af maksimal omtale og gode meningsmålinger (for en løsgænger) er alt ikke gået helt glat for Kennedy Jr.

Det mest mindeværdige øjeblik fra hans såkaldte uafhængighedserklæring den 9. oktober var, da han ikke kunne finde sin tale på teleprompteren.

Kilde: YouTube

Du kan læse meget mere om Robert F. Kennedy Jr. i selskab med Kasper Grotle Rasmussen, lektor i amerikansk historie med speciale i Kennedy’erne ved SDU, lige her: