Trump dropper også tredje debat, mens feltet spidser til

De republikanske præsidentkandidater skal i nat dansk tid for tredje gang i direkte duel. Her er, hvad du skal holde øje med.

I nat dansk tid er NBC News vært for den tredje republikanske primærvalgsdebat, som løber af stablen i Miami, Florida. For tredje gang vil Donald Trump ikke være at finde på debatscenen.

I stedet vil Trump, der tidligere på ugen gav en hektisk performance fra vidneskranken i et civilt søgsmål om at have opblæst værdien af sine New York-ejendomme, holde sit eget vælgermøde i nærheden af debatlokationen. Trump er allerede i gang med at føre direkte valgkamp mod Joe Biden. Det er sandsynligt, at han først dukker op til én-mod-én-duel med Biden, såfremt han, som forventet, bliver Republikanernes præsidentkandidat.

Der har ellers været spekulationer om, at det ville blive den første debat med Trump, da debatten finder sted i Miami nær Trumps Mar-a-Lago-residens i Florida, men det bliver altså ikke til noget, da Trump tydeligvis hellere vil tale direkte til sine tilhængere uden modstand fra modkandidater og moderatorer.

Debatten i Miami kan være en af de sidste muligheder for nogle af kandidaterne til at brænde igennem, inden primærvalgsafstemningerne starter i januar.

De kvalificerede til at debattere er Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Chris Christie og Tim Scott. North Dakotas guvernør Doug Burgum misser debatten grundet dårlige meningsmålinger, mens USA’s tidligere vicepræsident Mike Pence helt har trukket sit kandidatur tilbage. Feltet er altså ved at spidse til, da den republikanske nationalkomite (RNC) blandt andet stiller nogle enormt høje krav til kandidaternes fundraising og meningsmålinger.

Kilde: YouTube

Israel på dagsordenen

Det bliver den første debat siden angrebet på Israel den 7. oktober, så man kan godt forvente, at situationen i Mellemøsten vil fylde en stor del af debatten. Denne valgkamp er første gang siden 2004, hvor Irakkrigen rasede, at udenrigspolitik har fyldt så meget i en valgkamp. Det vil især glæde Nikki Haley, som har solid erfaring inden for dette felt, og har nogle kernerepublikanske udenrigspolitiske holdninger.

Kilde: X

Som den mest nationalistiske kandidat på scenen vil Ramaswamy have svært ved at finde sig til rette, hvis debatten ender som en udenrigspolitisk diskussion. Man kan godt forvente, at kandidaterne kommer til at konkurrere om, hvem der kan udvise den største støtte til Israel.

Ramaswamy vil højst sandsynligt sætte Israel-støtte i modsætning til Ukraine for at flette et par nationalkonservative holdninger ind i Israel-debatten. Ingen kandidater vil ellers kritisere eller modsætte sig støtte til Ukraine.

DeSantis på hjemmebane

Ron DeSantis, som i mandags modtog livsgivende førstehjælp i form af en støtteerklæring fra Iowas guvernør, kommer til at være på hjemmebane i Miami. Som Floridas guvernør kan man derfor forvente, at DeSantis vil highlighte sine resultater fra Florida og forsøge at appellere direkte til sit lokale publikum. 

Til gengæld vil forventningerne til DeSantis være høje. Hvis ikke DeSantis leverer en tilfredsstillende præstation i sin hjemstat, ser det ikke godt ud for ham. Derfor er det sandsynligt, at de andre deltagere kommer til at angribe hans resultater som guvernør.

USA-nyt følger op på debatten med en nedtaktsanalyse i morgen.