Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist
For enden af Whitehaven Street Northwest i den amerikanske hovedstad Washington, D.C. ligger et stykke af Danmark. Med sit klassiske nordiske design bestående af store glaspartier og flad tagkonstruktion skiller Den Danske Ambassade sig ud fra gadens andre huse, der i højere grad bærer præg af klassisk amerikansk arkitektur af kolonial karakter.
Inde bag glaspartierne på Den Danske Ambassade arbejder et stort hold af dedikerede medarbejdere på at varetage Danmarks interesser i USA, og den 1. september i år fik 53-årige Jesper Møller Sørensen så ansvaret for det hele som Danmarks nye ambassadør til USA.
USA-nyt har helt eksklusivt fanget Jesper Møller Sørensen til en snak om sin nye ambassadørrolle i det amerikanske, som byder på en masse udfordrende og spændende opgaver.
Stor viden om USA
”Det er et stort privilegie at repræsentere Danmark i USA. USA er for mig et vigtigt land for os danskere. Amerikanerne er vores sikkerhedsgaranter. I de senere år er landet blevet vores største eksportmarked. Vores diplomatiske forbindelser går også langt tilbage i historien. Derfor er der meget at værne om,” fortæller Jesper Møller Sørensen, der går ydmyg ind til rollen som ambassadør.
Han er velbevandret i Guds eget land. Fra 2005 til 2009 var Jesper Møller Sørensen nemlig leder af den politiske afdeling på netop Den Danske Ambassade i Washington, D.C. og har gennem årene rejst rundt i hele USA:
”Mit forhold til USA er godt. Jeg var udvekslingsstudent i Kansas, da jeg var 16-17 år. Og hvis man i den alder har boet i USA, bliver mange helt sikkert betaget af landet. Det var i hvert fald tilfældet for mig,” fortæller ambassadøren og tilføjer:
”Siden da har jeg næsten besøgt alle stater, enten privat eller professionelt. Derfor mener jeg, at jeg har en god indsigt i landet rent historisk og politisk, som jeg ønsker at bruge i min ambassadørrolle.”
Mange opgaver på ambassadørens skrivebord
Det er ikke en stille tid, som Jesper Møller Sørensen er trådt ind i. Der er nemlig nok arbejdsopgaver at tage fat på:
”Det er en stor opgave, der venter. Vi står over for et år med præsidentvalg og valg til Kongressen. Samtidig er USA vores vigtigste sikkerhedsallieret, og det skal vi fortsætte med at være,” siger han og tilføjer:
”USA er også Danmarks største eksportmarked. Jeg er ansvarlig for, at det danske Folketing er oplyst om, hvad amerikanerne tænker om de store kriser i Ukraine og i Gaza. Der er også snart NATO-topmøde, og vi skal have drøftet vores håndtering af Kina i fremtiden. Med andre ord bliver det et stort puslespil at finde ud af, hvordan man prioriterer de mange opgaver, og hvordan man samtidig kan få tid til familien. Det vigtigste for mig er dog at fastholde Danmarks stærke repræsentation i USA.”
Blå bog: Jesper Møller Sørensen er født den 3. august 1970 i Silkeborg. Han bor sammen med sin partner, Rasmus Windeløv, og sine to børn. Jesper Møller Sørensen er desuden ridder af Dannebrogordenen. 2023-: Danmarks ambassadør til USA 1997-2023: Det Danske Udenrigsministerium, herunder blandt andet ambassadesekretær ved den danske ambassade i Tyrkiet, leder af den politiske afdeling ved den danske ambassade i USA, Danmarks ambassadør til Afghanistan og Pakistan, politisk direktør ved udenrigsministeriet, konstitueret departementschef ved udenrigsministeriet, udenrigspolitisk direktør ved udenrigsministeriet 1997: Cand.scient.pol. ved Københavns Universitet
Udbredelse af danske værdier
Danmark og USA har et historisk tæt diplomatisk bånd. De to lande har etableret et solidt partnerskab, der strækker sig over politiske, økonomiske og sikkerhedsmæssige områder. Diplomatiske forbindelser mellem Danmark og USA går tilbage til det 18. århundrede, og i dag er relationerne fortsat stærke. Noget, som Jesper Møller Sørensen vil fortsætte med at opretholde:
”Jeg er stolt og ydmyg over de mange opgaver. Jeg vil bruge mig selv og mit stærke hold på ambassaden til at pleje de danske værdier og interesser i USA.”
Den nye ambassadør peger på flere områder, hvor han håber på at kunne bidrage med danske værdier og tankegange:
”Det handler ikke kun om de diplomatiske og sikkerhedspolitiske aspekter af samarbejdet med amerikanerne. Danmark er et foregangsland, når det for eksempel handler om forskning og innovative løsninger på det grønne område. Jeg håber med andre ord, at vi kan fortsætte med at sætte dansk innovation på det amerikanske landkort,” afslutter Jesper Møller Sørensen.
Jesper Møller Sørensen afløser den nu tidligere ambassadør Christina Markus Lassen. Hun er nemlig blevet Danmarks FN-ambassadør. I stedet er det altså nu 53-årige Jesper Møller Sørensen, der skal være Danmarks diplomatiske ansigt udadtil på den anden side af Atlanten. Han ankommer med sin partner og to børn.
Læs også: