Michigan Wolverines vinder slaget om Rustbæltet

Årets største college fodboldkamp endte med sejr til Michigan, der nu får håneretten over rivalerne fra Ohio.

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, journalist

Årets største og mest betydningsfulde college fodboldkamp er netop blevet færdigspillet. Kampen stod mellem to af USA’s mest populære og største college fodboldhold, Michigan Wolverines og Ohio State Buckeyes, to ærkerivaler, hvis fjendskab går langt ud over fodboldbanen.

Michigan Wolverines, som var på hjemmebane, vandt kampen 30-24 og har dermed ikke tabt til Ohio State Buckeyes siden 2019. Ann Arbor, hvor University of Michigan ligger placeret, kommer til at være på den anden ende i nat dansk tid. For de 100.000 ellevilde Michigan-fans, som var at finde på Michigan Stadium, kommer til at fejre sejren, som da FC København-fans gik amok efter sensationen mod Manchester United.

For rivaliseringen mellem Michigan Wolverines og Ohio State Buckeyes, som repræsenter Ohio State University i hovedstaden Columbus, går mange år tilbage. Michigan og Ohio har nemlig altid kæmpet om opmærksomheden i Rustbæltet, en region, der oftest bliver overset.

Se highlights fra aftenens kamp her. Kilde: YouTube

Sportslig rivalisering

Rivaliseringen mellem Michigan Wolverines og Ohio State Buckeyes er en af de mest intense og traditionsrige rivaliseringer i college fodbold. Den går tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede og har udviklet sig til en begivenhed, der strækker sig ud over blot sporten.

Ohio State University og University of Michigan blev grundlagt i det 19. århundrede. Den første kamp mellem de to institutioner fandt sted i 1897 og blev et årligt tilbagevendende fænomen fra 1918, kendt som “The Game”.

Hvert år mødes de to hold altså så i “The Game”, og det er mere end bare en fodboldkamp: det er en kamp om ære, stolthed og statslige rettigheder. Man kan sammenligne det lidt med college fodboldens svar på Celtic-Rangers, Buch Juniors-River Plate og Ajax-Feyenoord.

Ohio State og Michigan er begge stolte uddannelsesinstitutioner med dybe rødder i college footballs historie, og deres årlige møde er afgørende for begge hold og deres fans.

Rivaliseringen har skabt utallige ikoniske øjeblikke og legendariske præstationer, hvilket gør “The Game” til en af de mest sete og omtalte begivenheder i college fodbold-sæsonen. Fans fra begge universiteter er kendt for deres lidenskab og passion, og rivaliseringen har en unik evne til at forene og opdele hele stater. Farverne rød og blå fra Ohio State møder de blå og gule fra Michigan i et rus af stolthed og rivalisering på og uden for banen.

Det er tidligere gået vildt for sig, når Michigan Wolverines og Ohio State Buckeys har mødtes. Kilde: YouTube

Mere end bare fodbold

Som tidligere nævnt er det ikke kun de to universiteter, der ikke kan lide hinanden. Ohio og Michigan har historisk været i konstant konflikt. De to stater, der begge ligger i hjertet af Rustbæltet, har haft en fælles skæbne præget af industri, innovation og en konkurrence om ressourcer, der har formet deres indbyrdes rivalisering.

Begge stater deler ikke kun en grænse, men også en kompleks historie, der strækker sig tilbage til det 19. århundrede. Da grænsen mellem Ohio og Michigan blev fastlagt i 1787, opstod en kontrovers over Toledo-strimlen, et område rigt på naturressourcer og strategisk beliggende ved Lake Erie.

Dette førte til “Toledo-krigen” i 1835-1836, hvor Michigan og Ohio næsten kom i konflikt over, hvem der skulle kontrollere området. Situationen blev dog løst, da Michigan accepterede kompromiset om at opgive Toledo-strimlen til Ohio til fordel for optagelse af Michigan som delstat i Unionen.

I anden halvdel af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede oplevede begge stater en stor del vækst og industrialisering. De blev kernen i Stålbæltet, en region, der var centreret omkring produktion og tung industri, herunder bilproduktion, stål og minedrift. Denne økonomiske virkelighed skabte ikke kun økonomisk vækst, men også en intens konkurrence og rivalisering om at være den førende kraft i den industrielle revolution.

Rustbæltets storhedsfald i anden halvdel af det 20. århundrede grundet af-industrialisering og faldende beskæftigelse i produktionen havde også indvirkning på rivaliseringen mellem Ohio og Michigan. Begge stater kæmpede med økonomiske udfordringer og befolkningssvind, hvilket skabte et ekstra lag af konkurrence om ressourcer og fornyelse.

Selvom begge stater har været vidne til økonomiske opsving og forsøg på at genopfinde deres økonomier, forbliver rivaliseringen mellem Ohio og Michigan et kulturelt og sportsligt ikon. Det er et symbol om fortiden, hvor begge stater var industrielle kraftcentre, men det er også en manifestation af nutidens konkurrence om at genfinde sig selv og genoplive de fortabte samfund.

Aftenens kamp har i hvert fald givet medieopmærksomhed til en region, der kæmper med at finde sin identitet.

I denne video kan du se mere om det historiske forhold mellem Michigan og Ohio. Kilde: YouTube

Læs også: