Sidste udkald for Haley, inden Trump-toget kører

Dagens primærvalg i New Hampshire bliver en skæbnestund for Nikki Haley og hendes bestræbelser om at vælte Trump af den republikanske førerpind.

Efter sidste uges historiske Iowa-sejr til Donald Trump er det svært at se en anden vej frem end en Trump-nominering som Republikanernes præsidentkandidat. Vivek Ramaswamy droppede som konsekvens af Iowa-resultatet ud af ræset og tilsluttede sig hurtigt derefter Trump-lejren. Ron DeSantis haltede ind på en skuffende andenplads efter store bestræbelser på ellers at vinde i delstaten. Han har i mellemtiden suspenderet sin kampagne og er faldet til patten ved ligeledes at støtte op om Trump. På trods af en tredjeplads i Iowa er Nikki Haley dermed den eneste modstand tilbage for Trump, og hvis hun skal gøre sig nogen som helst forhåbninger om at indhente den tidligere præsident, så skal hun simpelthen præstere ved dagens primærvalg i New Hampshire.

Det faktum er bestemt ikke gået Trumps næse forbi, der på det sidste har skruet op for angrebene mod Haley, blandt andet ved at ty til racisme i relation til Haleys etniske ophav og navn.

Haley, som i øvrigt nyder støtte fra New Hampshires republikanske anti-Trump-guvernør, Chris Sununu, har omvendt også spidset sin kritik af Trump til. Blandt andet ved at stille skarpt på Trumps præsidentielle habitus og ikke mindst hans fremskredende alder, som kom under granskning, da Trump i en nylig tirade om stormløbet på Kongressen konsekvent forvekslede Haley med Nancy Pelosi. Samtidig peger Haley på, at hun kan slå Biden med belæg i visse nationale meningsmålinger, der viser, at hun trækker på blandt andre de mere veluddannede vælgere, som Trump i mindre grad gør.

The Trump Show

Hvorom alting er, fører Donald Trump stadig med dobbelte cifre ned til Haley i New Hampshire, viser et vægtet snit af meningsmålingerne tilvejebragt af Project 538.

At DeSantis har trukket følehornene til sig, kommer hende umiddelbart ikke til gode. 62 procent af DeSantis’ vælgere i New Hampshire har nu i sinde at støtte op om Trump i stedet, viste en meningsmåling fra University of New Hampshire/CNN i søndags.

Haley skal derfor sætte sin lid (og meget mere til i virkeligheden) til anti-Trump-republikanere og vigtigst af alt delstatens mange uafhængige vælgere, der historisk set har haft for vane at levere overraskelser og yde førstehjælp til haltende kandidater. For eksempel John McCain i 2008, der forinden var kommet ind på en sølle fjerdeplads i Iowa. Støver man historiebøgerne af, har en republikansk præsidentbejler faktisk ikke vundet både i Iowa og New Hampshire i et åbent og kompetitivt ræs siden 1976.

Med en sejr i New Hampshire kan Trump ikke bare skrive republikansk historie, men reelt set også afskrive de resterende primærvalg og lade sig hylde som den helt store republikanske sejrherre i Haleys egen hjemstat, South Carolina, som falder i slipstrømmen af New Hampshire med et primærvalg den 24. februar.

Hver at bemærke er, at Demokraterne også afholder deres første (uofficielle) primærvalg i New Hampshire i dag. Her vil Joe Biden dog ikke være at finde på stemmesedlen.

Det kan du blive meget klogere på lige her: