“Truslen mod demokratiet er, når et tilstrækkelig stort mindretal bestemmer”

Steffen Kretz, DRs tidligere USA-korrespondent, besøgte i dag SDU med sin anmelderroste bog, "Storm på vej". USA-nyt var med til en snak med journalisten om den forestående storm til november.

Det store, underliggende spørgsmål i forbindelse med Steffen Kretz’ foredrag på SDU i Odense i dag arrangeret af Danish Student Association for American Studies (DSAAS) var, hvorfor Donald Trump stadig er et reelt bud på at blive USA’s næste præsident.

Ifølge den tidligere USA-korrespondent samt nuværende international korrespondent for DR er den primære forklaring forskellen mellem rig og fattig samt den vrede, der hersker blandt lavindkomstgrupper. Især i Midtvesten, hvor folk har set deres muligheder skrumpe i det ”mulighedernes land”, de ellers er blevet lovet.

Kretz sammenligner hertil Trump med en orange betonklods, der bliver kastet ind i Washington for at lave rod i den etablerede ”elite”.

Derudover peger han også på penges indflydelse på medier og ikke mindst politik. Som han selv sagde, ”misinformation er ‘big business’”, og der er mange, der har en økonomisk fortjeneste ved at sprede misinformation, navnlig Fox News. Det er med til at fastholde usandheder om valgsvindel i 2020 og fastholde USA i en polariseret tilstand, hvor fakta spiller en sekundær rolle, når modsættende grupper lever i deres egen virkelighed.

Foto: Christina Daubjerg Newman

Spørgsmål fra USA-nyt

Til sidst i foredraget var der tid til diskussion. USA-nyt stillede følgende spørgsmål:

Dit syn på USA er blevet kritiseret for at være for dystert. Er der ingen ”redeeming qualities” ved USA?

Kretz understregede særligt alvoren i, at Europa stadig er så afhængig af et så splittet land som USA, da han formulerede sit svar:

”Jeg tror, at EU skal forstå, at amerikanerne er anderledes, end vi er. Det er absolut nødvendigt for europæiske lande at vide, at EU ikke nødvendigvis kan regne med USA, hvis der udbryder krig. Så det er dystert, men det betyder ikke, at der ikke er noget håb.”

Kretz nævnte her ungdommen som et af lyspunkterne.

USA har været igennem mange trusler mod demokratiet før (borgerkrig etc.). Hvordan er den 6. januar særligt skelsættende?

Kretz’ bog, “Storm på vej”, udkom tilbage i efteråret og kredser omkring hans erfaringer med det amerikanske samfund som mangeårig USA-korrespondent for DR. Tesen i bogen er, at stormløbet på Kongressen den den 6. januar 2021 ikke var kulminationen på trumpismen, men begyndelsen på den. Foto: Christina Daubjerg Newman

”Der er mange unge mennesker med andre synspunkter, end dem jeg lige har vist (MAGA-fløjen, red.). Problemet er, at de ikke stemmer. Truslen mod demokratiet er, når et tilstrækkelig stort mindretal bestemmer.”

Her henviste Kretz til, at MAGA-Republikanernes holdninger ikke stemmer overens med hele befolkningen, men stadig har så stor en indflydelse på Det Republikanske Parti.

Med Donald Trumps alder taget i betragtning kan du så forestille dig, at MAGA-bevægelsen kan leve videre efter Trump? Hvis ja, hvem vil så blive den næste frontfigur, eller uddør bevægelsen derefter?

Til det spørgsmål nævnte Kretz Det Republikanske Parti som en væsentlig faktor bag, at Trumps holdninger er blevet så udtalte i partiet. Derfor mener han, at Trumps tankegods kommer til at leve videre i partiet – også i en tid efter Trump.

”Hvis ikke, du makker ret, har du ikke et job efter næste valg. Det er ‘kys ringen’ og kom videre. Demokraterne har flere fløje og mere intern dialog.”

Med andre ord er det svært for Republikanere at tage afstand fra Trump og hans holdninger, uden at det får politiske konsekvenser for dem, fremhævede Kretz.

Hvordan kan Trump indkapsle middelklassens frustrationer, når Trump aldrig selv har stiftet bekendtskab med middelklassen i sit eget liv?

”Den evne, Trump har, og som står særligt frem ved ham, er, at han kan markedsføre. Og så har han en god mavefornemmelse for at trykke på de ømme punkter, hvor det gør ondt på denne gruppe. Han taler konstant ind i en sammensværgelse om, at eliten (politikere, medier og videnskaben, red.), vil gøre livet svært for dem, og jeg (Trump, red.) er her for at redde dig.”

Kretz henviste afslutningsvist også til noget konkret politik ved Trump, der tiltaler mange vælgere:

”Der er nogen populistiske greb, der fanger mange. Det er for eksempel immigration og fortællingen om immigranter, der kommer og tager ‘dit’ job.”

Læs også: